Omio.com

Google schrapt opnieuw vijf projecten die geen succes zijn geworden. De bekendste is de aanpasbare startpagina iGoogle. De kans is groot dat je nog nooit van onderstaande diensten hebt gehoord. Vaak was hun lancering meteen ook het hoogtepunt. Dat ze nu worden stopgezet heeft te maken met Google’s jaarlijkse lenteschoonmaak, een moment waarop het bedrijf […]

Advertentie

Google schrapt opnieuw vijf projecten die geen succes zijn geworden. De bekendste is de aanpasbare startpagina iGoogle.

De kans is groot dat je nog nooit van onderstaande diensten hebt gehoord. Vaak was hun lancering meteen ook het hoogtepunt.

Dat ze nu worden stopgezet heeft te maken met Google’s jaarlijkse lenteschoonmaak, een moment waarop het bedrijf een aantal dingen schrapt die niet het gehoopte succes hebben, of niet langer relevant zijn. Dit zijn de vijf die de genadeslag krijgen:

[related_article id=”158901″]

iGoogle
Deze aanpasbare homepage werd gelanceerd in 2005. Je kan er RSS-feeds en widgets in verwerken maar volgens Google is de nood voor zo’n pagina met de tijd afgenomen, mede door de opkomst van apps en mobiele toestellen.

Wie iGoogle vandaag gebruikt heeft nog 16 maanden om zijn gegevens aan te passen of te exporteren.

Google Video
Voor de overname van YouTube was er Google Video. De stopzetting is geen verrassing gezien gebruikers al sinds mei 2009 niet meer kunnen uploaden. Op 20 augustus zal Google alle resterende video’s op YouTube zetten.

Google Talk Chatback
Deze widget laat chatfuncties toe op je website. Google raadt webmasters als alternatief de Meebo bar aan. Een product van het gelijknamige bedrijf dat Google vorig maand overnam.

Symbian Search App
Deze zoekmachine voor oudere smartphones van Nokia  wordt geschrapt. Google raadt als alternatief gebruikers aan om van Google.com hun homepage op hun telefoon te maken.

Google Mini
Dit is een zoekmachine voor kmo’s die hun website of intranet willen indexeren. Het project werd in 2005 gelanceerd maar stopt er nu mee. Het concept blijft wel bestaan. Zo kan je Google Search Appliance, een uitgebreider systeem dat hetzelfde belooft, nog steeds gebruiken.

Deze vijf verhuizen in de komende maanden naar het kerkhof van gedumpte Google-producten. Eerder schrapte het bedrijf onder meer Wave, Buzz, Friend Connect, de Linuxversie van Picasa, Knol.

Op Pinterest kan je bij Google Graveyard trouwens een leuk overzicht zien van de dertigtal producten die Google over de jaren heen heeft geschrapt.