2G blijft bestaan in België

In ons land zijn er nog geen plannen om het 2G-netwerk uit te schakelen. Er is nog ruimte genoeg, klinkt het.

In de VS heeft operator AT&T laten weten dat het vanaf 2017 zijn 2G-netwerk uitschakelt. De vrijgekomen frequenties moeten nieuwere technologieën zoals 3G en 4G meer ruimte geven. Anders zou de netwerkkwaliteit er op termijn onder lijden.

Het grote gevolg van zo’n evolutie is dat oude of zeer eenvoudige telefoons (zonder 3G-chip) niet langer werken
Onze redactie nam contact op met de drie grote operatoren en leerde dat het bij ons zo’n vaart niet loopt. “Er zijn op dit moment geen plannen om het 2G-netwerk in de eerstvolgende jaren af te sluiten,” klinkt het bij marktleider Proximus.

Ook Base denkt nog niet luidop na over zulke plannen. “We zijn momenteel bezig met de uitbouw van ons 3G-netwerk en we beginnen in 2012 met het testen van het 4G-netwerk,” zegt woordvoerster Florènce Muls. Mobistar reageerde niet op onze vragen.

Volgens de operator voldoet 2G vandaag nog aan de noden in België. Bovendien verloopt de evolutie in ons land anders dan in de VS. Zo zijn in ons land nog zo’n zeventig procent van de gsm-toestellen enkel geschikt zijn voor 2G. In de VS is dat maar twaalf procent. Ook Belgacom zegt dat het een afbouw van het netwerk pas zou overwegen als de penetratie van 3G-toestellen zeer hoog ligt.

Voldoende spectrum
Het al dan niet uitschakelen van 2G heeft in de VS te maken met een tekort aan spectrum. Maar volgens Belgacom heeft de recente frequentieveiling door het BIPT voldoende ruimte gegeven voor de groei in de komende jaren.

Mocht dat niet volstaan dan is er nog altijd de 800 MHz band. Volgens de operator onderzoekt het BIPT momenteel de mogelijkheden met dat blok.

Update 12.30 uur:
Mobistar laat weten dat het momenteel geen plannen heeft om op korte termijn zijn 2G-netwerk te sluiten. “De penetratie van 3G-toestellen is nog te klein om enkel op 3G te functioneren,” klinkt het.

2g3g4gbasebiptfrequentiegsmmobistarnetwerknieuwsoperatorenproximusspectrumtelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals