De Wikipedia-pagina’s van enkele Amerikaanse politici worden duchtig opgeblonken. Misschien is het een hint voor wie de tweede man achter presidentskandidaat Romney wordt. Mitt Romney, de republikeinse presidentskandidaat heeft nog geen running mate gekozen. Dat is de tweede man tijdens de verkiezingscampagne en degene die na winst vicepresident wordt. Het blijft dus gissen naar welke […]

De Wikipedia-pagina’s van enkele Amerikaanse politici worden duchtig opgeblonken. Misschien is het een hint voor wie de tweede man achter presidentskandidaat Romney wordt.

Mitt Romney, de republikeinse presidentskandidaat heeft nog geen running mate gekozen. Dat is de tweede man tijdens de verkiezingscampagne en degene die na winst vicepresident wordt. Het blijft dus gissen naar welke conservatief achter Romney zal staan.

Opvallend genoeg, zien we dat er behoorlijk wat Wikipedia-artikels van republikeinse politici opgepoetst worden. Het profiel van Rob Portman spant de kroon. Bij hem werden er door een nieuwe Wikipediagebruiker passages weggehaald over de controverse rond zijn persoon en zijn verleden als lobbyist.

Palin 68 keer opgepoetst
De aanpassingen zijn al lang weer ongedaan gemaakt, maar de aanpassingen hebben toch de aandacht van de Amerikaanse pers getrokken. In 2008 werd het profiel van McCain’s running mate Sarah Palin maar liefst 68 keer aangepast in de aanloop naar haar intrede. Voor Biden, de man achter Obama werden 40 aanpassingen aan de Wikipediapagina gemaakt.

Het is nogal voor de hand liggend waarvoor de veranderingen moeten dienen: om het blazoen van de kandidaten op te poetsen. De partijen zien immers liever geen foutieve of gênante informatie op Wikipedia.

Amerikaanse nieuwssite NPR houdt de activiteit in de gaten en het blijkt dat ook andere republikeinse Wikipediapagina’s worden aangepakt. Senator Portmans pagina is wel het meest gewijzigd.