Nieuws

Beelden inval Kim Dotcom vrijgegeven

Twee helicopters, honden, ordetroepen met aanvalswapens en de FBI vielen begin dit jaar het huis van Kim Dotcom binnen. De video van de inval duikt nu op in de rechtszaal.

Op 20 januari landde een helicopter in het voortuintje van de enorme Nieuw-Zeelandse villa van Kim Dotcom, de man achter bestandenuitwisselsite MegaUpload. Gewapende politiemannen springen eruit en amper seconden later beuken ze al op zijn voordeur. Dotcom die boven ligt te slapen wordt wakker, drukt op een alarmknop en vlucht naar een veilige ruimte in het huis.

De politie had al snel Dotcoms kinderen en zwangere vrouw gevonden en ook het personeel in het huis. Maar naar de man zelf hebben ze dertien minuten moeten zoeken. Nochtans hadden ze de plannen van het huis en kenden ze de geheime ruimte. Dotcom die liever geen kogel in zijn lijf zag, bleef in het zicht in de veilige kamer zitten, met zijn handen omhoog. “Ik wou liever niet tevoorschijn komen en iemand laten schrikken die me dan afschiet”, zegt hij.

Overdreven machtsvertoon?
In Nieuw-Zeeland wordt nu hardop de vraag gesteld of de inval bij Kim Dotcom niet fel overdreven was. En wat was de bedoeling voor al dat machtsvertoon? Er waren immers eenheden van het Armed Offenders Squad, een politie-afdeling die optreedt tegen gevaarlijke en gewapende gangsters en van de Elite Special Tactics Group, een antiterreurcel vergelijkbaar met de Groep Diane in België en het Arrestatieteam in Nederland. Bovendien was ook de Amerikaanse FBI ter plaatse.

De politie was behoorlijk zwaar gewapend met een Glock-17-pistool en een Colt Commando M4 556 aanvalswapen. De agenten droegen niet hun volledige gevechtsuitrusting omdat ze zich naar eigen zeggen aanpasten aan het dreigingsniveau van de situatie. Dat was ‘laag’, volgens de politie.

Deze inval met helicopters was volgens de politie nodig, zodat er geen bewijsmateriaal zou vernietigd worden. Een uitleg die Dotcom afdoet als nonsens: “Op het ogenblik van de inval had de FBI alle servers al in beslag genomen en hadden ze die losgekoppeld van het netwerk, zodat we er geen gegevens meer op zouden kunnen aanpassen.”

Bekijk zelf de beelden van de inval:


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business