Nieuws

Video: hoe snel is 4G?

Nog dit jaar rollen zowel Belgacom als Mobistar hun 4G mobiele datanetwerken uit. De uitrol blijft voorlopig beperkt tot een handvol grote Vlaamse steden, maar toch waren we benieuwd naar de down- en uploadsnelheden die je mag verwachten op een 4G netwerk.

We vroegen daarom Belgacom en Mobistar om hun 4G-netwerken – die werken met LTE-technologie – aan de tand te mogen voelen. Mobistar vond het daar nog wat te vroeg voor, maar Belgacom was wel bereid om ons op het industriepark van Haasrode te laten proeven van de snelheid die 4G biedt. Al sinds juni 2011 is het daar bezig met het testen van 4G en heeft daar dus behoorlijk wat vertrouwen in.. Er staat op het industrieterrein één LTE-antenne die werkt op de 1.800 MHz frequentieband met een kanaalbreedte van 10 MHz. Eind 2011 kocht Belgacom het recht om ook 4G te gaan uitrollen op 2.600 MHz, maar in eerste instantie zal het dus 1.800 MHz gebruiken voor zijn LTE-netwerk.

Speedtest
Met behulp van onze laptop en een door Belgacom aangeleverde 4G USB-modem verbonden we met het LTE-testnetwerk van Belgacom in Haasrode. Vervolgens voerden we via de gespecialiseerde website Speedtest.net een aantal snelheidstests uit. In openlucht leverde dat erg mooie cijfers op: de downloadsnelheden lagen, afhankelijk van de gekozen testserver, tussen de 40 en 60 Mbit/s met een piek tot zelfs 62,8 Mbit/s.

[related_article id=”161563″]

Uploaden gaat zoals verwacht een pak trager dan downloaden, maar ligt met gemiddeld 18 Mbit/s nog altijd ver boven de snelheden van een 3G-verbinding. Ter referentie: op onze locatie haalden we met dezelfde hardware maar dan via 3G snelheden tussen 4 en 8 Mbit/s.

Belangrijke nuancering bij dit alles is wel dat wij de enige gebruikers waren. Wij hadden met andere woorden de bandbreedte van 4G exclusief voor onszelf. Belgacom maakt zich echter sterk dat het iedere gebruiker gemakkelijk 40 Mbit/s kan geven. De backbone is er alvast naar eigen zeggen helemaal klaar voor, en de verdeling van de bandbreedte van 4G over verschillende gebruikers gebeurt volautomatisch. Update 10-8-2012: verwijzing naar QoS verwijderd. Belgacom past deze techniek niet toe, en het is ook niet zeker of dat in de toekomst zal gebeuren.

En binnen?
Wanneer we de LTE-tests binnenshuis herhalen blijven de indrukwekkende snelheden achterwege. Nochtans is de 1.800 MHz frequentie vrij goed geschikt voor een goed LTE-signaal binnenshuis, maar dat bleek bij ons dus niet het geval te zijn. We haalden via 4G geen 10 Mbit/s meer en de uploadsnelheid zakte zelfs tot onder de 1 Mbit/s.

Bekijk hier onze video waarin we de testresultaten bespreken en samen met enkele lezers Belgacom uitvragen over het komende 4G-aanbod:


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business