Nieuws

Shimi, de creatieve robot

Georgia Tech pakt uit met de robot ‘Shimi’ die liedjes aanraadt, danst op door hem gehoorde ritmes, en de gespeelde muziek aanpast volgens de feedback die hij kreeg van luisteraars.

Shimi is in essentie een "docking station": een apparaat waarmee een elektronische verbinding kan worden gemaakt tussen apparaten, maar dan wel een met een ‘brein’ dat wordt aangestuurd door een Android-smartphone. Door gebruik te maken van de camera in de smartphone en de gezichtsherkennende software erin, kan de robot de luisteraar volgen doorheen de kamer en zijn ‘oren’ positioneren om optimaal het geluid te horen.

Een andere manier waarop Shimi zaken herkent, is via het ritme van de muziek. Als de gebruiker bijvoorbeeld op een bepaalde wijze in de handen klapt, analyseert Shimi het geluid, scant de muziekbibliotheek van de smartphone en speelt meteen het lied dat best past bij het aangegeven ritme. En eenmaal de muziek is gestart, danst Shimi volgens dat ritme.

In de toekomst zou de robot nog enkele bijkomende applicaties krijgen. Deze moeten ervoor zorgen dat hij herkent dat gebruikers met hun hoofd ‘neen’ schudden, of een hand in de lucht zwaaien, om hem te laten weten dat hij het huidige lied mag overslaan en overstappen naar een volgende, of om aan te geven dat het volume hoger of lager mag. De robot zou er op termijn ook in slagen nieuwe muziek aan te raden, zich daarbij baserend op voorkeuren van de gebruiker.

Shimi is niet de eerste robot die door het centrum is ontwikkeld. Eerder werd Haile gecreëerd, een percussionist die kan luisteren naar live muzikanten, hun muziek in real-time analyseren en zelf kan improviseren met de muziek. Ook was er Shimon, een interactieve ‘marimba’-speler.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business