Wat er schort aan standaardapps Windows 8

Microsoft moet niet alleen mensen overtuigen dat Windows 8 het aanschaffen waard is. Maar het moet ook met goede apps komen. En voorlopig ziet het er nog niet best uit.

Als je door het landschap van Windows 8 bladert, valt je meteen op hoe mooi de native apps van Windows 8 zijn. Het nieuws, weer en reisbestemmingen worden kleurvol en stijlvol in beeld gebracht en zitten boordevol interessant materiaal.

En hoewel de vier productiviteitsapps in Windows 8 er minstens zo mooi uitzien, schieten Mail, Calendar, Messaging en People ernstig tekort wanneer je dingen gedaan wilt krijgen.

[related_article id=”161452″]

Mail: middelmatig
Allereerst is daar de Mail-app, essentieel voor al die mensen die dagelijks door een stortvloed van binnenkomende berichten moeten ploegen. De app is niet alleen bedoeld voor Microsoft-mail, maar moet ook buitenstaanders als Gmail en anderen bijeen brengen.

Het is een goed idee om Mail voor te stellen als de app waarmee je al je e-mailcommunicatie zult doen in het nieuwe besturingssysteem, maar de uitvoering schiet voorlopig ernstig tekort.

Het is niet mogelijk om e-mails te markeren, je kunt geen nieuwe mappen of labels aanmaken en de synchronisatie is tergend traag. Share, een belangrijke functie om op eenvoudige wijze materiaal te delen met anderen, kun je niet gebruiken voor het delen van individuele boodschappen. Je kunt dan wel de inhoud van een mailtje selecteren en delen, maar dat is toch niet hetzelfde.

Ook basisfuncties in Gmail zijn niet beschikbaar in de Mail-app, zoals conversaties. Dat valt te verwachten, omdat Google een concurrent is, maar ook handige functies van het vernieuwde Outlook.com zijn niet terug te vinden.

Als je een Yahoo-mailaccount gebruikt, kun je het vergeten. En Mail zegt het niet altijd meteen wanneer een nieuwe boodschap is gearriveerd. Tenslotte is de integratie met de Calendar-app nog niet daar.

Calendar: ondermaats
Ook in die Windows 8-kalender zitten gaten in de functionaliteit. Hoewel ondersteuning is voorzien voor Hotmail, Outlook en Gmail staan gebruikers van Apple-diensten in de kou. De configuratie is voorlopig erg beperkt en er is geen directe integratie met e-mail te vinden.


Credit: Seth Rosenblatt, CNet News

Natuurlijk is het fijn dat je de kalender opzij kunt klappen, zodat je een oogje op je schema kunt houden, terwijl je een boodschap aan het schrijven bent in de Mail-app. Maar ook hier ontbreekt samenwerking met Share, wat je toch zou mogen verwachten.

Messaging: gemengd gevoel
Hoewel we iets positiever zijn over de ingebouwde Messaging-app, missen we ook hier een aantal zaken. We beginnen wat in herhaling te vallen, maar ook in de chatapplicatie is geen samenwerking met Share te vinden. Voorlopig worden alleen het Microsoft Messenger- en Facebook-protocol ondersteund. Geen rol voor Google Talk en Twitter dus, terwijl we laatstgenoemde elders wel kunnen terugvinden.

Verder kun je nog bar weinig met de Messaging-app. Een vriend uitnodigen voor een chat, je status veranderen en het wissen van een chatregel. En dan zijn we er wel een beetje.

People: lichtpuntje
Tussen alle middelmatigheid is eigenlijk de People-app het enige lichtpuntje. Hier komen al je contacten samen in een adresboek, maar het is veel meer dan dat. Ook alle updates van sociale netwerken worden hier weergegeven en de app ziet er geweldig uit.


Credit: Seth Rosenblatt, CNet News

Met de zoomfunctie kun je snel op alfabetische wijze door je contactlijst heen springen en Facebook-updates worden klein maar leesbaar naast de profielfoto weergegeven. Het is mogelijk om een contact uit zicht te verbergen zonder die persoon uit je lijst met gesynchroniseerde contacten te halen en het delen van contactgegevens is snel en eenvoudig.

People biedt ook de meeste ondersteuning van alle apps, waaronder Linkedin, Facebook, Twitter, Google en uiteraard de vele Microsoft-diensten. Toch is ook de synchronisatie hier langzaam en de koppelingen met andere productiviteitsapps zijn aan de magere kant.

Je kunt weliswaar direct een Gmail-bericht sturen vanuit de People-app, maar als je een afspraak in de kalender maakt met datzelfde contact, zal die informatie niet automatisch verschijnen in People. Het is waar dat geen enkel besturingssysteem dat op dit moment standaard kan, maar het had Microsoft een voordeel gegeven ten opzichte van de concurrentie.

Nog veel werk aan de winkel
Microsoft zet flink in op een besturingssysteem dat het grote publiek zal overtuigen. Maar als de tabletapps niet vanaf dag één behoorlijk presteren, zullen mensen al snel teleurgesteld afdruipen. Microsoft belooft dat de apps regelmatige updates zullen ontvangen, maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat dit de huidige problemen zal oplossen.

Windows 8 is dan wel klaar voor de lancering op 26 oktober, maar de apps die het moeten doen glanzen, zijn dat nog lang niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business