Nieuws

Facebookbericht zaait nutteloze paniek

Een kettingbericht op Facebook vraagt vrienden om bepaalde acties te verbergen. De maatregel haalt echter niets uit. Tijd voor een stoomcursus facebookprivacy.

Het bericht, dat al enkele dagen circuleert vraagt om reacties en vind-ik-leuks te verbergen. Dit moet voorkomen dat onbekenden je reacties zien, maar in realiteit haalt het niets uit.

Het bericht klinkt als volgt, al zijn er ook andere varianten in omloop:

[related_article id=”158578″]

Aan al mijn FB vrienden,
Mag ik jullie vragen om iets voor me te doen: Ik blijf graag privé vrienden met jullie. Echter, met de recente veranderingen in FB, kan het publiek nu al onze activiteiten zien op het prikbord. Dit gebeurt wanneer een vriend klikt op "vind ik leuk" en "reageer". Automatisch krijgen ook al hun vrienden onze berichten te zien!! Helaas kunnen we deze instelling niet zelf wijzigen omdat Facebook het op deze manier heeft geconfigureerd. Dus ik heb jullie hulp nodig. Alleen jullie kunnen dit voor mij doen. Plaats je muis op mijn naam hierboven (niet klikken), er verschijnt er een venster, nu met de muis op "VRIENDEN" gaan staan (ook zonder te klikken), beweeg naar beneden naar "Instellingen", klik hier en er verschijnt een keuzelijstje. VERWIJDER het vinkje bij "REACTIES en VIND-IK-LEUKS" door er op te klikken. Door dit te doen, blijven mijn activiteiten onder mijn vrienden en zullen ze niet meer openbaar worden. Hartelijk dank ! Plak dit bericht vervolgens op je eigen prikbord, zodat je vrienden dit ook weer kunnen delen

In realiteit zorgt het uitvinken van die twee er enkel voor dat de vriend in kwestie al je reacties en leuk-acties niet meer ziet. Het is een handige manier om minder meldingen te krijgen van overactieve Facebookvrienden, maar op privacyvlak heeft het weinig nut.

Hoe dan wel?
Maar kan je voorkomen dat je reacties niet overal te zien zijn? Ja en neen. Hou vooral rekening met de privacy-instelling van de statusupdate of link in kwestie. Als dit de instelling ‘openbaar’ heeft, dan staat er een klein logo van een wereldbol rechts onderaan een statusupdate of gedeelde link.

In zo’n geval is de post publiek en zijn ook alle reacties erop voor iedereen zichtbaar.

Enkel ‘vrienden’ of ‘vrienden van vrienden’
Andere instellingen zijn ‘vrienden van vrienden’, wat iets beperkter is, maar ook nog steeds vrij toegankelijk voor veel mensen. Posts die zichtbaar zijn voor ‘vrienden’ zijn enkel zichtbaar voor de facebookvrienden van de originele poster.

Om de instelling (voor je eigen statusupdates) zelf te wijzigen, klik je bij het posten op de knop naast ‘plaatsen’, waar je kan kiezen om iets openbaar, voor vrienden, vrienden van vrienden, bepaalde vrienden enz… beschikbaar te maken.

Mensen taggen
Let ook op met posts die enkel zichtbaar zijn voor facebookvrienden, maar waarin wel mensen getagd zijn. Deze zijn zichtbaar voor zowel de vrienden van de auteur als de vrienden van de persoon die getagd is.

Voorbeeldsituaties
De basisregel is dat de auteur bepaalt of een post publiek is of niet. Een voorbeeld: Lies is bevriend met Bert en Jan, maar Bert en Jan zijn geen vrienden op Facebook

Als Bert een bericht plaatst op Facebook, enkel zichtbaar voor zijn facebookvrienden, en Lies reageert er op, dan kan Jan die reactie niet zien.

Maar als Lies een bericht plaatst op Facebook dat enkel zichtbaar is voor vrienden en Bert reageert hierop, dan kan Jan die reactie wel zien.

Als de poster zijn statusupdate of gedeelde link publiek maakt, dan zijn ook je reacties en vind-ik-leuks daarop zichtbaar voor iedereen.

Opgelet achteraf!
Om het allemaal nog wat verwarrender te maken: De auteur van een facebookbericht kan ook kiezen om een bericht voor vrienden nadien toch openbaar te maken. Let dus steeds op met gevoelige reacties want honderd procent geheim is het nooit op Facebook.

Kort samengevat: Wil je absoluut niet dat iemand buiten je eigen vrienden ziet waarop je reageert, doe dan niets behalve je eigen statusupdates en zet die enkel beschikbaar voor je eigen vrienden.

Kan je er mee leven dat de vrienden van een vriend je reacties zien, dan kan je reageren op posts van die vriend. Maar enkel als zijn post beperkt is tot ‘vrienden’.

Tot slot moet je beseffen dat pagina’s van merken of producten altijd openbaar zijn. Dat wil zeggen dat alle activiteiten (reacties, vind-ik-leuks enz…) op zo"n pagina ook openbaar zijn. Bovendien mogen zij jouw vind-ik-leuk gebruiken als reclame naar jouw vrienden toe. Als jij dus fan bent van Belfius of BNP Paribas Fortis, dan bestaat de kans dat die bank bij je vrienden adverteert met "Deze vrienden zijn al fan van ons merk".

nieuwsopenbaarpostprivacystatusupdatevind-ik-leukvriendenvrienden van vriendenzichtbaarheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals