Nieuws

Vergelijkende test: computermuizen

Met de opkomst van al dat touchscreengeweld worden ze af en toe wat in een hoekje geduwd, maar de computermuizen zijn nog lang niet dood. Al hebben die muizen vandaag nog weinig gemeenschappelijk met hun voorgangers aan het begin van de eeuw.

Er is een duidelijke evolutie aan de gang: ook voor de muis is het allemaal om "touch" te doen. Traditionele knoppen moeten steeds vaker plaats maken voor een touchpad. Wij hebben zes aaibare computermuizen getest en zetten ze op een rijtje.

[related_article id=”152275″]

Bamboo Pen and Touch
De Bamboo Pen and Touch oogt strak. Deze grafische tablet is uitgevoerd in stevig aanvoelend plastic, met een soort rotsmotief op de vier druktoetsen. Die toetsen kan je zelf een functie toewijzen en tijdens de installatie kies je voor een rechts- of linkshandige bediening. De installatiesoftware is wel wat knullig en vergeet al ‘ns dat de Bamboo al is geïnstalleerd. Standaard is de tablet bekabeld, maar met een extra kit maak ik hem draadloos. Werken met de Bamboo Pen and Touch is even wennen. Je zweeft met de pen over je touchpad en raakt het aan om te ‘klikken’. Je kan de stylus gebruiken voor fijne bewegingen als tekenwerk. Voor gewoon computergebruik, zoals surfen en kantoorwerk, vond ik het makkelijker om gewoon met twee vingers de Bamboo te bedienen. Je gebruikt hem dan als een groot uitgevallen touchpad, waarop je met veegbewegingen kan manoeuvreren en scrollen.

Prijs: €89,90
Pro: Zit goed in elkaar, handig voor fijner tekenwerk
Contra: Software niet altijd even slim
Website: www.wacom.be

 

Apple Magic Trackpad
Dit is de eerste keer dat ik een trackpad van Apple in handen krijg, en ik moet zeggen dat het een revelatie is. Ik doorloop even de procedure om de Bluetooth-technologie aan de praat te krijgen, waarna ik de Trackpad bedien met veel van de veegbewegingen die je waarschijnlijk van je smartphone gewend bent. De Trackpad voegt er nog een hoop aan toe, specifiek voor Apple software, zoals Exposé. Leuk aan deze touchpad is dat er ook twee muistoetsen in verwerkt zijn. De benedenhoeken zijn indrukbaar en dubbelen als linker- en rechtermuistoets. Zoals we dat ondertussen van Apple gewend zijn, is het toestel tot in de puntjes afgewerkt. Dat zie je bijvoorbeeld aan het indicatielichtje dat achter het chroom verwerkt zit. Puur qua vormgeving en afwerking kent hij zijn gelijke alvast niet.

Prijs: €69
Pro: Intuïtief, werkt goed, prachtig afgewerkt
Contra: Je moet Bluetooth op je computer hebben
website: www.apple.com

 

Microsoft Explorer Touch Mouse
De Explorer Touch Mouse heeft twee opmerkelijke eigenschappen: de BlueTrack-technologie waardoor hij op bijna alle ondergronden werkt en de scrollstrip, die het scrollwieltje vervangt. Dat laatste is even wennen, maar in de instellingen kan je aangeven dat de strook moet trillen als je scrollt. Zo hou je dat vertrouwde, klikkende gevoel. Handig: je kan ook horizontaal scrollen. De Explorer Touch Mouse werkt via Bluetooth, de kleine USB-ontvanger zit netjes weggeborgen aan de onderkant van de muis. Omdat de muis redelijk plat is, had ik in het begin wel wat last van krampen in de rug van mijn hand. Dat ging snel over, maar ik verkies toch een wat bollere muis om elke dag mee te werken. Als muis onderweg is de Explorer Touch Mouse wel erg geslaagd.

Prijs: €49,95
Pro: Werkt op alle ondergronden, scrollstrip is handig
Contra: Geen ergonomische hoogvlieger
Website: www.microsoft.be

 

König Touch Mouse
Königs versie van de aanraakmuis ziet er een beetje gek uit. Je krijgt een plastic doosje met twee afgeronde zijden en een plat transparant plaatje bovenaan. Daarin zitten twee muisknoppen verwerkt. Het plaatje kan je dus links of rechts indrukken om te klikken, en het dubbelt ook als touchpad. Je kan met een vingerbeweging horizontaal en verticaal scrollen. De muis komt met een mini USB-receivertje dat je in een handig opbergvakje op de muis kan bewaren. Het toestelletje voelt een beetje licht en goedkoop aan. Dit is ook niet de meest accurate muis. Als je te snel gaat, ben je gegarandeerd je cursor kwijt. Voor een touch mouse is dit toestel bijzonder aangenaam geprijsd, de prestaties kunnen echter beter.

Prijs: €25,25
Pro: Schappelijke prijs voor een touchmuis
Contra: Niet echt accuraat, voelt goedkoop aan
Website: www.konigelectronic.com

 

Logitech Touch Mouse M600
Logitech’s Touch Mouse heeft geen echte toetsen: de volledige bovenkant van de muis dubbelt als touchpad. Links en rechts klikken gebeurt nog wel door te drukken tot je een klik hoort. Scrollen gaat vrij goed met deze touch mouse, en je gebruikt dezelfde bewegingen die je al gewend bent van andere muizen. Je veegt met je vinger bovenaan in het midden van je muis. Het toestel ziet er futuristisch uit, en ligt goed in de hand. De touch controls zijn meestal intuïtief, je bent er meteen mee weg. Wel moest ik even oefenen om een pagina vooruit of achteruit te gaan. Dat doe je met een kleine veegbeweging met de wijsvinger die er niet meteen in ging. Verder is dit een zeer degelijk toestel. Het is uitgevoerd in stevig en aangenaam zacht plastic. De M600 reageert bovendien snel en accuraat.

Prijs: €69,99
Pro: Werkt goed, degelijke afwerking
Contra: Niet alle touchbewegingen voelen even natuurlijk aan
Website: www.logitech.com/nl-be

 

Penclic Mouse R2
Ergonomische muizen zien er meestal een beetje speciaal uit. Dat geldt ook voor deze Penclic. Het toestelletje bestaat uit een kleine, doodgewone muis, maar daarop staat een klassieke pen gemonteerd. Je spaart je polsen door de typische schrijfbeweging met een pen na te bootsen. Op het muisgedeelte staat een scrollwieltje en met een vijftal knopjes op de pen zelf kan je links-, rechts- en middenklikken, en een pagina vooruit of achteruit surfen. De muis zelf werkt vlot en is redelijk accuraat. Ik ben vooral blij dat ik mijn middenmuisknop terugkrijg, iets dat ik op veel moderne muizen een beetje mis. Het enige probleem van deze Penclic is dat hij rechtshandig is. Omdat hij teruggrijpt naar een pen, is hij allesbehalve universeel. In mijn linkerhand moet ik klikken met mijn duim, en die is niet zo flexibel als je wijsvinger. Of er nog een linkshandige versie komt, is niet meteen duidelijk.

Prijs: €79,99
Pro: Ligt lekker aangenaam in de hand, accuraat, werkt goed
Contra: Alleen voor rechtshandigen
website: www.bakkerelkhuizen.nl

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business