Kroes wil geld van EU voor sneller internet

De Europese Commissie wil investeren in snel internet. Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes verdient de inspanning zichzelf terug.

Het gaat om de Digital Connecting Europe Facility, een plan om 45 miljoen bijkomende huishoudens aansluitbaar te maken op supersnel internet. Het plan werd al een jaar geleden voorgesteld, maar de belissing valt nu pas.

Volgens Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, zijn zulke netwerken en kwaliteitsvolle digitale diensten essentieel voor de economie, meer jobs en besparingen. Maar om die netwerken snel te houden zijn er upgrades nodig.

De Eurocommissaris zegt dat het internetgebruik elke 2-3 jaar verdubbelt, zonder investeringen dreigen we te gaan naar pannes en netwerkopstoppingen. Bovendien lopen we dan achter op de concurrentie. Zo zijn vandaag vier op vijf Amerikaanse huishoudens aansluitbaar op een 100 Mbps verbinding, een verviervoudiging in drie jaar.

De Europese Commissie wil ongeveer één miljard euro per jaar kunnen investeren, al benadrukt Kroes dat het om leningen gaat die zichzelf zullen terugverdienen. In totaal gaat het om 9,2 miljard euro.

Terugverdienen en budgetneutraal zijn belangrijke nuanceringen in het betoog van Kroes. De Eurocommissaris beseft dat Europa het vandaag moeilijk heeft, maar is er tegelijk van overtuigd dat de investeringen zaken als online kopen, cloud computing, nieuwe diensten, e-health en het internet of things een boost zullen geven. Dat moet op zijn beurt de economie nieuwe kansen bieden waardoor het geld kan worden terugverdiend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business