Nieuws

Werken met Office zonder Office

Het kantoorpakket Office van Microsoft blijft een zo goed als onmisbaar softwarepakket op je pc. Of toch niet? Wil je absoluut geen geld geven aan een Office-licentie, dan zijn er voldoende alternatieven om toch nog die Office-documenten te kunnen bekijken, en zelfs te bewerken.

1. Maak gebruik van het gratis Office WebApps, dat een volledig webgebaseerde versie van Word, Excel, PowerPoint en OneNote met degelijke basisfunctionaliteit aanbiedt. Je hebt er alleen een gratis Microsoft Live-account voor nodig en de bijhorende SkyDrive online harde schijf van 25 GB om Office-documenten te bewaren en te delen.

2. Gebruik een gratis kantoorsuite zoals OpenOffice.org, LibreOffice of Kingsoft Office. Functioneel gezien zijn deze pakketten minstens zo uitgebreid als Microsoft Office. Voor het openen en bewerken van originele Office-documenten trekken deze alternatieve kantoorsuites zich goed uit de slag, al kan er altijd een conversiefoutje optreden.

3. Werk in de cloud met Google Apps of Zoho. Je hebt dan altijd je applicatie en documenten op zak, omdat deze diensten 100 procent webgebaseerd zijn. Je kunt Office-documenten converteren naar het eigen formaat om ze daarna te bewerken. Google Apps kan ook gemaakte documenten opslaan in een (ouder) Office-formaat.

4. Probeer CloudOn Office op de iPad of een Android-tablet. Het is behoorlijk spectaculair om vanaf deze toestellen te kunnen werken in Office-documenten, maar het kan wel degelijk. De speciale app maakt verbinding met de CloudOn-servers en van daar wordt een Office-installatie gestreamd naar de tablet. Office staat dus niet geïnstalleerd op de tablet (dat is voorbehouden voor de aankomende Windows 8-tablets) maar je krijgt als het ware een gevirtualiseerde versie ervan voorgeschoteld. De werksnelheid van CloudOn Office kan beter, maar om snel iets aan te passen in een document is het prima, zonder dat de compatibiliteit in het gevaar komt.

5. Installeer een zogenaamde "viewer" voor PowerPoint-presentaties, en Word- en Excel-documenten. Microsoft biedt die gratis aan op zijn downloadsite. Je kunt er de belangrijkste Office-documenten mee openen en bekijken.

6. Koop een computer met Office 2010 Starter voorgeïnstalleerd. Dat is veruit de goedkoopste manier om de echte Office in huis te halen. Je krijgt dan wel enkel Excel 2010 en Word 2010, en je moet reclamebanners dulden, maar qua functionaliteit biedt de Starter-versie quasi hetzelfde als het volledige commerciële pakket. Wees er wel snel bij, want Microsoft is van plan om te stoppen met Office 2010 Starter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business