Nieuws

De opmars van mobile device management

Meer dan waarschijnlijk komen de ‘mobile device management’-systemen, die mobiele toestellen beheren en beveiligen, ook op de agenda in jouw bedrijf. In deze jonge, maar groeiende markt zitten wel wat addertjes onder het gras, want je kan maar beheren en beveiligen wat de iPhones en Android-toestellen van deze wereld toelaten.

Mobile device management-systemen bieden een antwoord op het groeiend en divers arsenaal aan mobiele toestellen in organisaties. Dat komt onder meer omdat mensen steeds vaker hun persoonlijke smartphone of tablet gebruiken voor de uitoefening van hun werk.

Addertjes
Deze (relatief) nieuwe categorie van beheersoftware laat je toe om controle te hebben over al deze toestellen, een uniform beleid te voeren met betrekking tot de beveiliging en de te hanteren beveiligingspolicies te installeren. Kortom: je krijgt vat op de wildgroei aan toestellen en technologieën.

In tegenstelling tot het pc-park met Windows is het mobiele speelveld immers een stuk gevarieerder, met tablets en smartphones die als besturingssystemen iOS, Android, BlackBerry, Symbian en Windows hebben.

Toch zijn er nog een aantal addertjes onder het gras. “De mogelijkheden rond het beheer hangen erg af van wat toestellen toelaten. Dat is ook meteen hun grootste beperking”, stelt Jan Ponnet, ICT Officer bij BNP Parisbas Fortis, die 35.000 BlackBerry-toestellen beheert en tegelijk vaststelt dat steeds meer Fortis-medewerkers ook toestellen van andere fabrikanten zoals iPhones of Android-toestellen willen gebruiken. Zo bepaalt het besturingssysteem op de tablets en smartphones grotendeels de mogelijkheden van de mobile device management-systemen.

Daarnaast benadrukt Ponnet dat je ook best kritisch bent ten aanzien van beloftes van leveranciers. “Veel van de zogenaamde policies die met deze systemen worden afgedwongen, zijn eigenlijk alleen maar alerts. Je vraagt dus best naar een demo van de oplossing.”

Desondanks kan een bedrijf met mobile device management-systemen heel wat beheren en beveiligen, zeker in combinatie met e-mailsoftware zoals Microsoft Exchange. Ponnet denk dan aan het encrypteren van data, een policy voor wachtwoorden en het verwijderen van data op afstand.

Beveiliging
De markt voor mobile device management is een groeiende markt met spelers van verschillende pluimage. Er zijn de bestaande, specifieke toepassingen zoals van Mobile Iron en Good Technology. Anderzijds focussen ook fabrikanten als RIM met BlackBerry op deze markt. Zo laat BlackBerry Fusion toe dat ook andere types dan BlackBerry worden ondersteund.

Daarnaast roeren ook de fabrikanten van ‘klassieke’ beheerssystemen zich, zoals Microsoft en telecomoperatoren. Dat doen ze met producten als Citrix en Juniper.

Ook de typische beveiligingsspecialisten zoals McAfee, Symantec en Kaspersky, komen in beweging. Kaspersky lanceert binnenkort zelf een volledige MDM-toepassing. “Bij beheer van mobiele toestellen komt ook de beveiliging van toestellen kijken. Die twee zijn onlosmakelijk met mekaar verbonden. Dat is dan de bescherming tegen malware, maar dus ook de bescherming tegen dataverlies”, verklaart Remco De Groot van Kaspersky. “Voor een doorsnee bedrijf is het verlies of diefstal van een toestel vandaag een van de grootste bekommernissen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business