Nieuws

IBBT verandert naam in iMinds

Het IBBT, een onderzoekscentrum rond IT en breedband, heeft een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid. Tegelijk verandert ook de naam in iMinds.

Het IBBT, nu iMinds, bestaat al sinds 2004 en moest bedrijven en organisaties ondersteunen bij onderzoek en ontwikkeling rond IT. Die missie blijft na 8 jaar nog steeds overeind, maar een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid verandert toch wel een en ander.

Het was Ingrid Lieten, Vlaams minister van onder andere Innovatie en Media, die het convenant ter plekke op de persconferentie voor de naamsverandering ondertekende. “In de nieuwe convenant die we samen met IBBT uitwerkten voor de periode 2012—2016 heb ik er dan ook voor gekozen om de maatschappelijke en economische impact in Vlaanderen van iMinds nog verder te benadrukken”, zegtLieten.

 


Ingrid Lieten tekent de nieuwe beheersovereenkomst met iMinds
Vlaams Minister van Media en innovatie Ingrid Lieten tekent de nieuwe beheersovereenkomst met iMinds

 

In de praktijk komt die ‘maatschappelijke impact’ erop neer dat iMinds in het vervolg meer rekening moet houden met de niet-IT-bedrijven die het in zijn projecten betrekt. Wim De Waele, de directeur, haalt het voorbeeld aan van het MIX, het Media Innovatie Centrum. Daarin zijn niet alleen de bedrijven betrokken die technologie leveren aan de mediabedrijven, maar ook de mediagroepen zelf. En die betrokkenheid van niet-IT’ers wordt standaard vereist in de nieuwe beheersovereenkomst.

Geld pompen

Een andere nieuwe afspraak die het iMinds moet nakomen is om ondernemerschap te stimuleren via ‘incubatie en venturing’. Dat is zakelijke taal voor bedrijven ondersteunen met raad, onderzoek, contacten met andere ondernemers en ook met geld afkomstig uit fondsen.

Ook voor iMinds zelf is er goed financieel nieuws. De Vlaamse regering trekt de werkingsmiddelen van de instelling op. Vanaf 2012 komt er per jaar structureel een miljoen euro extra bij de werkingsmiddelen. De jaardotatie komt zo op 26 miljoen euro.

Nieuwe naam

Meteen makt IBBT ook komaf met zijn naam: Interdisciplinair instituut voor BreedBand Technologie. Die ‘breedband’ is wat te specifiek en veel te technologisch. Het nieuwe iMinds moet immers maatschappelijke problemen oplossen via technologie. En daarvoor heb je mensen nodig van diverse achtergronden. Vandaar: iMinds.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business