Huawei: deur open voor staatsveiligheid

De Chinese netwerkgigant Huawei begrijpt dat de Belgische staatsveiligheid zich zorgen maakt, maar benadrukt dat iedereen zijn apparatuur mag onderzoeken.

De Belgische afdeling van Huawei is niet bekend met een officieel verzoek voor een onderzoek door staatsveiligheid. Dat zegt het bedrijf tegenover ZDNet naar aanleiding van een bericht van Belga. Dat stelde dat Huawei de staatsveiligheid ernstige zorgen baart. Al kon het bevestigen noch ontkennen dat er momenteel iets mis is met de apparatuur.

Maar als staatsveiligheid vragen heeft, dan wil het bedrijf die gerust beantwoorden. “Huawei zet zich in om op een transparante manier samen te werken met alle overheidsinstellingen die een onpartijdige dialoog met ons willen over ons bedrijf en onze producten en diensten,” klinkt het in een een reactie van Richard Spaans, manager communicatie en public affairs voor Huawei in de Benelux.

[related_article id=”152275″]

Ook klanten (doorgaans nadere telecombedrijven) en overheden krijgen volgens het bedrijf de mogelijkheden om uitgebreide testen uit te voeren.

Huawei is al zeven jaar actief op de Belgische markt, ze maken onder meer de 3G-sticks van Proximus. Daarnaast haalt het bedrijf naar eigen zeggen 70 procent van zijn omzet uit het buitenland, in bijna 150 landen.

Amerikaans onderzoek
De bezorgdheid komt er na een negatieve conclusie van een onderzoek door de Amerikaanse overheid. Al is de Chinese telecomfabrikant van oordeel dat het om speculaties gaat.

“Wij betreuren de uitkomsten van het onderzoek door de Amerikaanse overheidscommissie. Wij hebben meer dan 10 maanden volledig meegewerkt aan het onderzoek. We hebben ze enorme hoeveelheden informatie verstrekt en er zijn gesprekken gevoerd op hoog niveau.” Aldus Spaans.

Geen bewijzen
“We zijn daarbij erg open en transparant geweest. Dan is het teleurstellend dat we moeten constateren dat het rapport van de Amerikaanse overheidscommissie vol staat met speculaties, suggesties en onbewezen beschuldigingen. Er wordt nergens hard bewijs geleverd.“

Begrip
Maar het bedrijf begrijpt de negatieve perceptie wel. “Natuurlijk krijgen we ook vragen van onze klanten en partners over deze zaak. Wij begrijpen dit ook. Maar sinds we hier in België aanwezig zijn, hebben we hard gewerkt aan het opbouwen van sterke relaties met onze klanten en partners.”

“We zijn nu een betrouwbare partner voor ze en leveren hoogwaardige producten en diensten. Zij geloven in ons, onze werknemers en onze producten.“

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business