Wat is er nieuw in Windows Phone 8?

Met Windows Phone 8 wordt het smartphoneplatform van Microsoft een pak volwassener. ZDNet kon al enkele dagen een HTC 8X testen en loodsen je door de opvallendste nieuwigheden en stille verbeteringen.

Kleinere tegels
De blikvanger van Windows Phone 8 zijn de nieuwe live tiles. Die tegels kan je voortaan ook in klein formaat op je scherm te zetten. Dat betekent meer plaats voor apps, en een leukere indeling dan het blokkenschema uit eerdere versies.

Wat is er nieuw in Windows Phone 8?

Zinsvoorspelling
Dit is naar onze mening een van de nuttigste nieuwigheden in Windows Phone 8. Zeker voor wie sms’en of mailen met een aanraakscherm maar niet gewend raakt.

[related_article id=”161452″] zinsvoorspelling in Windows Phone 8.

Wanneer je woorden intikt, voorspelt je telefoon welk woord je hierna gaat gebruiken. Zo is de kans groot dat je bij de woorden ‘ik ben’ automatisch de suggestie krijgt om ‘daar’, ‘onderweg’ ‘er’ enz… te tikken.

Androidgebruikers kennen deze functie al via de Swiftkey-app maar bij Windows Phone 8 zit hij er standaard gratis ingebakken. Vermoedelijk haalt WP8 zijn informatie van reeds ingetikte boodschappen. Dat wil zeggen dat de tekstvoorspelling beter wordt naarmate je hem meer gebruikt.

De functie is voor alle duidelijkheid niet te verwarren met de woordvoorspelling die we al sinds de jaren negentig kennen. Daar krijg je bij bij de letters ‘van’ de suggestie om er ‘vandaag’ of ‘vanmorgen’ van te maken. Hier gaat het om woorden waarvan WP8 denkt dat je ze gaat gebruiken op basis van wat je al hebt ingetikt.

NFC
Het nieuwe smartphonesysteem ondersteunt voortaan Near Field Communication of NFC. Microsoft bundelt veel van die functionaliteiten onder de app ‘Portemonnee’. Hier kan je betaalgegevens, getrouwheidskaarten enz… op beheren.

De speelhoek
Deze functie heeft Microsoft in het leven geroepen voor wie regelmatig zijn telefoon moet afgeven aan de kinderen. Een afgesloten ruimte waar je bepaalde apps, games, muziek en video’s kan zetten.

Concreet kan je vanaf je startscherm naar links vegen en zo in de speelhoek terechtkomen. Hierin werken de aanraakknoppen (terug, home en de zoekknop) niet. Ideaal dus op kleine kinderen vanuit de speelhoek spelletjes te laten spelen of (zelf geselecteerde) muziek te beluisteren.

Wel moet je nog steeds je wachtwoord ingeven wanneer je je toestel hebt beveiligd. Het zou nog iets beter zijn mocht je voor de speelhoek een apart wachtwoord (of geen code) kunnen instellen, maar het is tenminste al een mogelijkheid om je telefoon af te schermen terwijl je kroost Angry Birds zit te spelen.

De speelhoek in Windows Phone 8.

 

Kleine handigheden
Windows Phone 8 bevat veel kleine verbeteringen. Stuk voor stuk zaken die het systeem een stuk volwassener en dus gebruiksvriendelijker maken.

Zo kan je voortaan meerdere foto’s selecteren om ze vervolgens te verwijderen, als favoriet te zetten of op te slaan naar Skydrive. Sms-berichten kan je backuppen en op je startscherm kan je tot vijf meldingen weergeven (telefoon, sms, games, en andere apps zoals Facebook). Ook kan je één app gedetailleerde info laten weergeven. Standaard is dit je agenda. Maar je kan evengoed je facebookberichten hier laten verschijnen.

Je kan je achtergrond voortaan laten bepalen door een app. Zo kan je willekeurige Facebookfoto’s op het startscherm van je Windows Phone 8 laten opduiken. Let wel op welke albums je selecteert, want Windows Phone ziet het verschil niet tussen die geweldige foto vanop de Eiffeltoren, en die minder geslaagde foto toen je stomdronken over de Champs Elysée wandelde.

Beveiliging & zakelijk gebruik
De volwassenheid van Windows Phone 8 merken we ook bij de zakelijke mogelijkheden. Er is een Secure Boot modus en 128 bit Bitlocker encryptie.

Je kan op je telefoon een bedrijfsaccount toevoegen en de IT-afdeling kan vanop afstand updates uitvoeren, apps uitrollen of je telefoon beheren zoals dat vandaag al met Windows computers kan. Dat maakt het toestel een pak aantrekkelijker in een zakelijke omgeving waar Windows Phone 8 de strijd aangaat met BlackBerry.

Vaarwel Zune
Updates kan je voortaan draadloos binnenhalen. Tegelijk kan je foto’s en video’s voortaan rechtstreeks van je telefoon halen in Windows Verkenner op je pc. Je Windows Phone verschijnt meteen na het aansluiten als mass storage device en hier staat alles netjes in duidelijke mappen.

Mass Storage Device in Windows Phone 8.

Dat betekent dat je niet langer moet werken met de Zune software, die op vlak van gebruiksvriendelijkheid meer weg had van een Russische handleiding voor kernreactoren dan op een hub waar je snel en overzichtelijk je foto’s kon kopiëren. Ongeacht op welke pc: je kan vanuit verkenner in vier klikken aan al je foto’s.

Micro SD
Voortaan zullen we Windows Phones krijgen die naast hun interne opslag ruimte hebben voor een Micro SD-kaart. Vanaf WP8 ondersteunt Microsoft de extra opslag en dat zet de deur open voor telefoons waarvan je de opslagruimte zeer eenvoudig kan uitbreiden.

Internet Explorer 10
De nieuwe browser belooft een aardige versnelling. Zo wordt JavaScript vier keer sneller uitgevoerd dan in Windows Phone 7.5 en worden er meer HTML5-functies ondersteund.

Verder waarschuwt IE 10 je zodra het merkt dat je naar een website gaat waar er phishing of andere malafide activiteiten plaatsvinden. Dat doet het door gegevens van miljoenen Windows-pc’s te analyseren, je kan er dus van uitgaan dat de filter vrij snel kan waarschuwen wanneer er een bepaalde dreiging opduikt.

Skype?
De afgelopen maanden hoorden we regelmatig dat Windows Phone 8 een verregaande integratie met Skype zou krijgen. Dat juichen we alleen maar toe, helaas konden we daar niets van merken op het moment dat we de eerste WP8-smartphone, een HTC 8X, in handen kregen.

Mogelijk houdt Microsoft die app achter de hand tot op de lancering zelf, maar in deze vergelijking moeten we Skype voorlopig achterwege laten.

Onder de motorkap
Ook op vlak van hardwareondersteuning biedt WP8 nieuwigheden. Zo kan het systeem processors met meerdere kernen aan en is er ondersteuning voor WXGA met resoluties tot 1280×720 of 1280×768. Windows Phone 8 draait bovendien op dezelfde kernel als Windows. Ook moet het makkelijker worden om apps uit Windows 8 of zelfs iOS en Android naar Windows Phone om te zetten.

Conclusie: anders en beter
Wie Windows Phone gewoon was hoeft geen grote ommekeer te vrezen. De gebruikservaring van het systeem sluit naadloos aan op Windows Phone 7, 7.5 of 7.8.

Tegelijk biedt Windows Phone 8 een hoop nieuwe functies, zowel zeer zichtbare uitbreidingen (de kleine tegeltjes) als minder zichtbare zaken zoals encryptie, Micro SD-ondersteuning of het kunnen selecteren van meerdere foto’s. Dit zonder dat het systeem zijn eenvoud verliest. Integendeel, dat is door het schrappen van Zune alleen maar verbeterd.

We durven niet zeggen dat Microsoft met Windows Phone 8 plots miljoenen gebruikers zal weghalen bij de iPhone of Android. Maar WP8 toont dat het smartphoneplatform zowel voor consumenten als zakelijke gebruikers zeker niet moet onderdoen ten opzichte van de concurrentie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business