Nieuws

Norton overweegt eigen Windows 8-browser


Symantec, de maker van Norton, speelt met het idee om een veilige browser te ontwikkelen voor de gesloten omgeving van Windows 8.

Tijdens de presentatie van zijn nieuwe lijn producten zei de antivirusfabrikant dat de standaardbrowser van Windows 8, IE10, een veilige browser is, maar dat Norton denkt de klus beter te klaren.

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft beschikt over twee browsers. De een draait in de ‘desktopapp’, wat de meeste gebruikers kennen als de traditionele desktopomgeving van eerdere incarnaties van Windows. Die browser gedraagt zich ook min of meer hetzelfde als oudere versies van Internet Explorer.

[related_article id=”161920″]

De andere browser is alleen beschikbaar in de Modern UI, de gesloten omgeving met apptegels die is geoptimaliseerd voor touchvriendelijke apps uit de nieuwe Windows Store. Op Windows RT, de speciale uitvoering voor ARM-tablets zijn het ook de enige browsers die alle toegangsrechten hebben.

Hoewel beide browsers IE heten, communiceren ze nauwelijks met elkaar, afgezien van het uitwisselen van bookmarks. Microsoft geeft externe ontwikkelaars bovendien geen toegang tot IE10 in de gesloten Modern UI-omgeving (voorheen Metro).

Dat levert voor Norton en andere antivirusmakers lastige praktische problemen op. “We hebben verschillende krachtige plug-ins in de browser, maar die accepteert IE10 in de Modern UI niet”, zegt Wesche. “We spelen daarom serieus met het idee om een eigen browser te ontwikkelen voor de Modern UI-omgeving.”

“We hebben weliswaar nog geen bewijs gezien van aanvallen op IE10 in de Modern UI, maar dat betekent niet dat dit niet in de toekomst zal gaan gebeuren”, zegt Wesche.

Bescherming van IE10
De Norton-specialist zet daarnaast zijn vraagtekens bij de verbeterde SmartScreen-bescherming van IE10, die surfers beschermt tegen phishing en hun downloads controleert . “De anti-phishing van SmartScreen is misschien niet zo sterk als bij andere producten”, zegt hij.

“Het scant dan wel gedownloade bestanden, maar laat de beslissing vervolgens aan de gebruiker of die een bestand wil installeren. Soms maakt die de juiste keuze en soms ook niet”, aldus Wesche.

De kans op een Norton-browser hangt wel geheel af van de toegeeflijkheid van het softwarebedrijf uit Redmond. “Als Microsoft dit niet toelaat, houdt het verhaal voorlopig op”, zegt Wesche.

Browsermakers kritisch
Het browserbeleid van Microsoft voor zijn nieuwe besturingssysteem kreeg in het recente verleden felle kritiek van Mozilla, de maker van Firefox. Afgelopen mei wijdde ontwikkelaar Asa Dotzler verschillende blogposts aan het onderwerp, waarin hij uitlegt dat Microsoft zijn concurrenten oneerlijk beconcurreert met IE10.

Volgens Dotzler geeft Microsoft andere browsermakers weliswaar volledige toegang tot zijn API’s in de klassieke Windows-omgeving van Windows 8, maar is dit niet het geval voor de Modern UI-omgeving voor zowel Windows 8 als Windows RT.

Hij onderscheidde daarbij drie soorten applicaties. Er zijn de klassieke x86-programma’s, die alleen draaien in de desktopomgeving van toestellen met een Intel-chip, Dan zijn er de ModernUI-apps met simpelere, touchgebaseerde interactie die ‘rijke interactie hebben met Modern UI en andere Modern UI-apps. En tenslotte is er een categorie van browsers, die de oversteek kunnen maken van de klassieke Windows-omgeving naar Modern UI en omgekeerd.

“Microsoft heeft het duidelijk gemaakt dat deze derde categorie niet zal bestaan voor Windows on Arm, tenzij je Microsoft heet”, zei Dotzler destijds. “Dat betekent dat IE op ARM toegang heeft tot win32-api’s, zelfs als het in Modern UI draait, maar geen enkele andere Modern UI-browser heeft diezelfde mate van toegang. En zonder die toegang, heeft geen enkele browser ook maar een kans om te kunnen concurreren met IE.”

Mozilla en Google hebben inmiddels een eerste testversie van hun browsers klaar voor de Modern UI-interface, maar het is de vraag of zij het zullen blijven slikken dat IE10 meer rechten geniet op Windows 8/Windows RT.

Gezien de recente perikelen rondom het browserkeuzescherm in Windows 7 is het niet ondenkbaar dat een aantal browsermakers naar de Europese Commissie stapt, wat de weg vrij zou kunnen maken voor andere browsers op de volgende familie Windows 8-tablets.

“We vertrouwen erop dat de Europese Commissie een oogje in het zeil houdt”, zegt de Europese PR-manager van Norton.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business