Nieuws

Samba 4.0 gepland voor 11 december

Samba 4.0, de eerste openbron print- en bestandsserver compatibel met Active Directory, zal op 11 december uitkomen volgens de ontwikkelaars.

Het feestje was eigenlijk gepland op 27 november, maar op die datum zal slechts releasekandidaat 5 uitkomen. De vorige testversie is verschenen op 13 november.

De geïnteresseerden zullen de vertraging niet zo erg vinden. De populaire openbronsoftware is bijna 10 jaar in ontwikkeling geweest en een van de hoofdontwikkelaars raadt zelfs aan van nog langer te wachten met Samba 4 tot de eerste updates begin volgend jaar.

“Hoewel het zo’n grote release is, en een grote verandering voor toestellenbouwers die bestandsdeling voorzien, raad ik aan dat ze 4.0 in hun producten testen en klaar zijn om de overstap te maken bij 4.1 (die volgend jaar verwacht wordt)”, zei Samba-ontwikkelaar Jeremy Allison, “Op dit ogenblik gebruiken mobiele telefoons en tablets geen Active Directory-authenticatie. Deze release is op dit ogenblik dus veel relevanter voor desktop-omgevingen en makers van opslagproducten dan voor mobiel en de cloud.”

Antitrust

Je moet weten dat Samba 4 een groot voordeel heeft gedaan bij de gerechtelijke overwinningen tegen anticoncurrentiële praktijken waardoor Microsoft zijn softwareprotocols moest vrijgeven.

Een andere topontwikkelaar zei dat de release van Samba een overwinning is voor de vooruitgang van openbron in gemengde Microsoftomgevingen, waaronder ook zijn meest recente versies van clients en servers. Samba maakt interoperabiliteit tussen Linuxservers en Windows-clients mogelijk.

“Samba 4.0 is een belangrijke release voor het Sambateam omdat het twee gelijklopende ontwikkeltrajecten samenvoegt. Een daarvan barst van de nieuwe functionaliteiten. SMB3 naar Samba brengen was zo’n inspanning en ik ben er zeker van dat deze nieuwe functie al zeer snel de basis wordt van producten van fabrikanten”, schrijft Andrew Bartlett.

Geschiedenis Samba

“Net zoals Samba de afgelopen 20 jaar hielp om de CIFS-server gemeengoed te maken, zo hoop ik de Active Directory algemeen verspreid te maken, en verkrijgbaar van meer dan enkel Microsoft,” zei Bartlett.

Sommige (en velen van het Samba-team) dachten oorspronkelijk dat Samba 4 midden jaren 2000 zou uitkomen. Maar antitrustoverwinningen tegen Microsoft maakten het mogelijk dat Samba met een sleutelprotocol terug naar de tekentafel ging om een veel betere implementatie te maken.

Voor de release van de WSPP-documentatie met de overwinning in een Europese rechtbank vijf jaar geleden moesten we niet alleen de volledige suite Active-Directoryprotocols implementeren, maar we moeten ze een voor een ontdekken. Dat proces van ontdekking en implementatie heeft ons ver geleid, maar het resultaat was spectaculair, “schreef Bartlett.

“Met een klein maar ongelooflijk getalenteerd team hebben we een domeincontroller voor Active Directory gebouwd met de features van releases van niet alleen Windows 2000, maar ook tot 2008R2. Dat alles in een tijdspanne die Microsoft ook nodig had om Windows 2000 in de eerste plaats te maken,” voegt hij daar aan toe, “we doen dit door andere onderdelen van vrije software te gebruiken zoals Heimdal Kerberos en Linux, maar ook door Microsofts aanpak te emuleren voor dingen die eigenlijk internetstandaarden horen te zijn.”

Toekomst

Jeremy Allison zegt dat Samba 4 geen onmiddellijke impact heeft op BYOD- en cloudtrends maar de server zal netjes passen in een van deze nieuwe producten die ondersteuning bieden voor Active Directory.

iPads en iPhones zijn geen serverbesturingssystemen, dus daarop gaan we niet draaien. Sommige Androidclients ondersteunen wel SMB/CIFS, dus gaan we daar een goed serverplatform voor zijn Eens tablets en BYOD Active Directory gaat ondersteunen gaan we op dat gebied relevanter worden, zei hij.

Bartlett had daaraan toe te voegen: “Wat de cloud betreft, zie ik de toekomst van Samba hoopvol tegemoet als hulpmiddel voor de cloudverkopers. Veel van de cloud draait op Linux, dus past Samba daar perfect bij als fabrikanten een Active Directory-interface nodig hebben voor andere producten die er gehost worden,” schreef Bartlett, “Samba voorziet ook een Zwitsers zakmes voor interoperabiliteitsoplossingen. Omdat we de Active Directory-protocols spreken, kunnen we fabrikanten toestaan om een minder ingrijpende manier te gebruiken om te verbinden met een thuisnetwerk voor gebruikersinformatie en wachtwoordbeheer. Nu cloudmakers Samba beginnen gebruiken, kijk ik ernaar uit om deze en andere manieren de technologie te gebruiken om onze klanten beter te bedienen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business