Nieuws

New Super Mario Bros. U: wereld vol geheimen

Voordelen
Kleurrijke HD-omgevingen
Nieuwe spelmodes
Ontelbare geheimen
Nadelen
Beperkte functionaliteit GamePad
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Mario staat nog eens aan de zijde van de lancering van een nieuwe Nintendo-spelconsole. Zorgt hij er ook voor dat je de Wii U in huis haalt?

Nintendo heeft met Mario een immens populaire mascotte in huis En toch is het al van de Nintendo 64 geleden dat hij aanwezig is bij de lancering van een nieuwe spelconsole. New Super Mario Bros. U is het resultaat: een klassieke platformer waarmee je de hoogdagen van de Super Mario-games op de SNES opnieuw beleeft. Retro in een nieuw jasje is echter niet zo heel nieuw meer.

Wereld vol geheimen
Ik startte de test met een tamelijk vervelend gevoel. De vorige New Super Mario Bros.-titel was me aardig bevallen, maar ik kreeg niet echt het gevoel dat ik een ‘gloednieuwe’ Mario-titel zat te spelen. Alsof je puur op het nostalgische moest teren, zonder echte vernieuwingen.

Datzelfde gevoel ervaar ik ook bij New Super Mario Bros. U, tot je een level of tien verder zit. Je begint stilaan te beseffen dat alles één grote wereld vormt, net als in Super Mario World, bomvol geheimen. Toen was het hek van de dam.

Het werd mij opeens duidelijk hoeveel deze game heeft te bieden, dat ik nooit op tijd klaar zou zijn voor deze review. Er liggen nog een hoop geheimen voor me klaar waar ik misschien pas na een jaar of later achter kom. Dat is de grootste kracht van deze game: je bent er niet snel klaar mee.

GamePad biedt weinig extra"s
Daarnaast zit de gameplay helemaal goed en komt er zelfs een stukje nostalgie boven draven. Het voelt net aan als de briljante Super Mario Bros-games op de SNES. De ontwikkelaars van dit spelen dragen de klassieke Mario van vroeger duidelijk een warm hart toe

Mario in zijn ‘klassieke’ vorm scoort hier uitstekend, maar hij gebruikt amper de extra mogelijkheden van de Wii U. De enige extra functionaliteit van de gamepad is het plaatsen van ‘blokjes’ om de speler(s) te helpen.

Het eerste kwartier kan dit leuk zijn, maar daarna ben je het al snel beu. Heel soms ervaar je een tof moment wanneer je perfect met iemand kunt samenwerken die je gedachten goed kan inschatten, maar die zijn veel te schaars. Wel een leuke extra voor de GamePad: je kunt New Super Mario Bros. U op de GamePadspelen zonder dat je televisie hoeft aan te staan.

Stijgende moeilijkheidsgraad
New Super Mario Bros. U start gemakkelijk, maar na een uurtje spelen wordt de moeilijkheidsgraad op een nagenoeg perfecte manier omhoog geschroefd. Je wordt continu geprikkeld om beter te doen. De laatste 15 levels behoren zelfs tot de aller moeilijkste uit de serie.

Mario geniet trouwens nog steeds van dezelfde power-ups als de vorige Mario-games, maar deze keer komt ook Yoshi in het spel. Naast de klassieke groene Yoshi zijn er ook andere gekleurde kleine dino’s met verschillende functies.

Naast het klassieke verhaal heeft Nintendo een andere spelmode geïntroduceerd in New Super Mario Bros. U. Challenge Mode wijkt af van de klassieke Mario stijl en vraagt precisie en snelheid om te zien hoelang je kunt overleven. Een geweldige toevoeging die ervoor zorgt dat New Super Mario Bros. U niet alleen een nostalgische game is.

Dit is retro Mario op zijn best, in HD, maar ik ben niet zeker of deze game ervoor zorgt dat de Wii U van de winkelrekken zal vliegen. Daarvoor is de specifieke WiiU-functionaliteit te beperkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business