Nieuws

Tien tips om je pc beter te beveiligen

Het beveiligen van je pc begint natuurlijk bij de installatie van een degelijk beveiligingspakket, maar zelfs de beste software is niet opgewassen tegen slechte beslissingen.

Als je deze tien regels in acht neemt, sluit je alvast de grootste risico’s uit.

1. Installeer beveiligingssoftware en hou die up-to-date
Zonder slot op de deur kan iedereen bij je binnen lopen, zonder beveiligingssoftware kan iedereen op je computer komen. Installeer daarom beveiligingssoftware en zorg dat de software via internet up-to-date gehouden wordt. Dit geldt overigens niet alleen voor Windows-computers.

2. Zet de beveiligingssoftware nooit uit
Als een filmpje, toepassingen of website absoluut weigert te werken met de beveiligingssoftware aan, dan is daar waarschijnlijk een hele goede reden voor. Als je de software uitzet om iets dat niet werkt aan de praat te krijgen, dan vraag je om problemen.

3. Zorg dat het besturingssysteem en de andere software up-to-date is
Zet niet alleen voor Windows automatische updates aan, zorg dat ook andere software van de laatste updates is voorzien. Dit kost wat tijd en bandbreedte, maar zorgt dat kwaadwillenden veel minder kans hebben om binnen te komen.

4. Verwijder ongebruikte software
Ongebruikte software neemt niet alleen ruimte in, het is ook gevaarlijk. Het is namelijk lastiger up-to-date te houden en kan gebruikt worden om binnen te dringen. Verwijder daarom de applicaties die je niet gebruikt.

5. Stel een wachtwoord in
Als de laptop of desktop gestolen wordt, kan de dief niet direct bij de gegevens. Zet naast het wachtwoord ook versleuteling van de bestanden aan. Dan kan de dief ook niet via een eenvoudige omhaal bij je gegevens komen.

6. Gebruik sterke wachtwoorden
Iedereen haat sterke wachtwoorden, maar ze zijn nog altijd moeilijker te raden dan je geboortedatum, geheim, 12345 en 25846. Als je hetzelfde wachtwoord al meerdere keren gebruikt, zorg dan in elk geval dat je voor jouw mailaccount een apart wachtwoord gebruikt.

7. Gebruik geen wachtwoordhints
Wat is moeilijker te raden: een reeks cijfers, getallen en tekens of de meisjesnaam van je moeder? Een wachtwoord is zo sterk als zijn zwakste schakel, en geen schakel is zwakker dan de befaamde wachtwoordhint. Maak hier geen gebruik van en verhoog zo je veiligheid.

8. Zet het scherm op slot
Laat een computer niet onbeheerd achter maar zet het scherm op slot (op Windows met de Windows-toets + L). Dat voorkomst dat mensen op jouw systeem kunnen werken als je even niet op je plek zit.

9. Ruim je documenten op
Zorg dat je het overzicht bewaart over de documenten (en andere bestanden) op de computer. Ruim je documentenmappen op door bestanden op de juiste plek te archiveren of indien overbodig te verwijderen. Zo voorkom je dat je gevoelige informatie lekt omdat je gewoon niet ziet dat het op een openbare locatie beland is.

10. Maak een back-up
Zorg dat jouw belangrijke bestanden automatisch en met regelmaat ergens anders opgeslagen worden. Een back-up in huis is al praktisch, maar op een andere locatie (bijvoorbeeld bij een online dienst op internet) is beter. Als de gegevens zijn opgeslagen, test dan of er geen problemen zijn om ze ook weer op te halen. Niets is akeliger dan na een groot probleem ontdekken dat de back-up ook kapot is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business