Nieuws

Computer kan bazen vervangen

Veel manueel werk wordt geautomatiseerd met dingen als zelfscankassa’s en telefooncentralesoftware. Maar nu blijkt dat ook bazen vervangbaar zijn door een computer.

We komen op het punt dat steeds meer kleine taakjes beheerd en gedelegeerd worden over het internet. Een post van New Scientist belicht een algoritme dat ontwikkeld is door de onderzoekers van de University of Massachusetts, AutoMan. Het is het eerste automatisch systeem dat taken kan delegeren aan menselijke werkkrachten via crowdsourcingplatformen zoals Mechanical Turk van Amazon.

Inderdaad, de volgende grote hype na crowdsourcing zou wel eens “crowdarbeid” kunnen zijn. Daarbij worden taken over het internet toebedeeld aan arbeiders over heel de wereld. Amazons Mechanical Turk is vandaag het meest gebruikte voorbeeld ervan, maar andere diensten zoals foto-moderatie en gevoelsanalyse zijn in opkomst.

In een paper omschrijven de onderzoekers ook de tekortkomingen van crowdarbeid:

“Crowdsourcingplatformen zoals Amazons Mechanical Turk maken het mogelijk om menselijke verwerkingskracht op een nooit geziene schaal toe te passen. Maar hun bruikbaarheid als een computerplatform voor algemeen gebruik is beperkt. Het ontbreken van een volledige automatisatie maakt het moeilijk om complexe of onderling gerelateerde taken af te stemmen. Menselijke werkbijen inplannen om de oplevertijd te beperken kost echt geld. En taakjes moeten geëvalueerd worden en opnieuw ingepland als het resultaat niet voldoet. Bovendien is het moeilijk om in te schatten wat de tijd en de verloning voor een taak moet zijn. Tenslotte zijn de resultaten van menselijke gegevensverwerking niet noodzakelijk betrouwbaar omdat zowel vaardigheden en punctualiteit per persoon verschillen. Daarbij komt nog dat werkers er belang bij hebben om hun inspanningen te minimaliseren."

“AutoMan is ontworpen om taken te versturen, werkers te beheren, werk te aanvaarden of verwerpen en om betalingen te doen”, zegt een van de makers, Daniel Barowy van de University of Massachusetts. Je vervangt de bazen van de mensen met een computer en in tegenstelling tot de huidige crouwdsourcingplatformen wordt de betrouwbaarheid van een werker niet bepaald door diens voorgaande werk. Als de computer niet zeker is van de correctheid van een resultaat, post het de taak opnieuw met een steeds hogere beloning tot de computer zeker genoeg is.

Er zijn al voorbeelden over crowdarbeid die via het internet verdeeld wordt. De hamvraag is of grote bedrijven gaan meedoen. Zal crowdarbeid evolueren naar een manier om intern werk gedaan te krijgen in een bedrijf.

Er zal ook wel één en ander veranderen op kantoor. Kan je immers uit beleefdheid lachen met de grapjes van een computer?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business