Nieuws

Polen bloeit als outsourcingland

Met de kaap van honderdduizend werknemers overschreden komt de Poolse outsourcingindustrie op dreef.

De economische crisis heerst ook in Polen maar in de sector van de outsourcingbedrijven blijft de werkgelegenheid groeien. Dat beweert de Poolse sectorvereniging ABSL in de Poolse krant Rzeczpospolita.

ABSL staat voor Association of Business Service Leaders en vertegenwoordigt 55 grote outsourcingbedrijven. De organisatie zegt dat het aantal service centers, waaronder zij die met business processing outsourcing bezig zijn en ander technologiegerelateerde centra, is gestegen van 337 naar 375 dit jaar.

Door die toename werken er voortaan honderdduizend mensen in de sector, een getal dat waarschijnlijk nog zal stijgen met vijftien- tot twintigduizend in het komende jaar.

We associëren Polen misschien vaak met goedkope bouwvakkers en poetsvrouwen, maar het is tegelijk ook een van de grootste outsoursinglanden in Oost-Europa. De helft van de nieuwe outsourcingjobs in de regio wordt hier gecreëerd.

Lage lonen Vs. lagere lonen
De rest is afkomstig van Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Vooral die laatste twee zijn geduchte concurrenten voor Polen omdat de lonen hier nog eens tien tot vijftien procent lager liggen.

Al is duur zeer relatief ten opzichte van West-Europa. Een junior accountant kan in Polen zo’n 600 euro per maand verdienen. Voor een technicus in R&D ligt dat op 750 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business