Nieuws

Meerderheid VN-lidstaten wil meer controle over web

Tijdens een recente vergadering van de Verenigde Naties betuigde de meerderheid van de afgevaardigden hun steun voor het voorstel om de VN meer controle over het internet te geven.

De Verenigde Naties roepen al langer dat het internet onder haar beheer moet komen. Meer bepaald de International Telecommunications Union, een VN-gezantschap dat zich ontfermt over ICT, zou deze taak moeten uitvoeren.

Dat voorstel kreeg echter veel kritiek uit het kamp van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Die zijn bang dat controle door het ITU de vrijheid van het internet aan banden legt. Een groot aantal lidstaten hebben het immers niet zo hoog op met de vrijheid van meningsuiting.

Onverwachte stemronde
Afgelopen woensdag kwam het tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties tot een onverwachtse stemming, althans toch onverwacht voor de VS en de EU. De meerderheid van de 192 lidstaten van het ITU schaarde zich achter het voorstel.

Het was Algerije dat de stemronde over het voorstel er zo snel mogelijk door probeerde te duwen. “Ik moedig iedereen aan om de tekst aan te nemen zoals hij nu is, zonder aanpassingen,” aldus de Algerijnse afgevaardigde, die steun vond bij Cuba, Saudi Arabië en Nigeria. Geen van die landen staan bekend om hun respect voor vrijheid van meningsuiting.

Nochtans had Hamadoun Touré, de secretaris-generaal van het ITU, voordien gezegd dat er niet zou gewerkt worden met een meerderheidsstemming, maar dat men naar een consensus zou toewerken.

Na de stemronde heerste er dan ook heel wat verwarring of het nu om een officiële stemming ging, of dat de meningen slechts werden afgetast. “Als we wisten dat het om een stemming ging, hadden we misschien wel helemaal anders gestemd,” klonk het in het Spaanse kamp.

Maar voor Algerije was de kous duidelijk af. “Ik dacht dat we een akkoord hadden bereikt over de resolutie,” zei de Algerijnse afgevaardigde, waarna de vergadering werd beëindigd. Het is dus niet helemaal duidelijk of de stemming nu geldt of niet.

International Telecommunications Regulations
De bijeenkomst van afgelopen woensdag maakt deel uit van de World Conference on International Telecommunications (WCIT), die nog loopt tot vrijdag. Deze conferentie heeft tot doel om de International Telecommunications Regulations te herschrijven. Dat document werd al in 1988 opgesteld, en reguleert het internationaal communicatieverkeer.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business