Nieuws

Hoe gezond is je schijf?

Hoe gezond is je schijf?

Je harde schijf is wellicht het belangrijkste onderdeel van je pc – je programma’s en gegevens, weet je wel – en tegelijk is het ook een van de meest kwetsbare componenten. Je houdt dus maar beter de gezondheid van je schijf in de gaten. Of liever: je láát dat doen, door een tool als GsmartControl.

GSmartControl, dat zich zowat op alle mogelijke platformen laat installeren en eigenlijk weinig meer is dan een GUI voor de opdrachtregeltool smartctl, lijst eerst alle gedetecteerde schijven op en geeft meteen al een indicatie over de algemene gezondheidstoestand van de schijven. Voorwaarde is wel dat de schijf voorziet in zogenoemde S.M.A.R.T-data (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) – wat bij nagenoeg alle schijven het geval is. Mocht je toch geen S.MA.R.T.-data doorkrijgen, ga dan na of die functie wel in het systeem-BIOS is geactiveerd.

[download_file]

Door de gewenste schijf aan te klikken krijg je dan veel meer gedetailleerde informatie te zien. Wanneer je namelijk het tabblad Attributes opent, toont GsmartControl je alle gedetecteerde S.M.A.R.T-attributen, inclusief de ideale waarden, de drempelwaarden en de vastgestelde waarden. Behoorlijk technisch, dat wel, maar als je de muispijl even boven zo’n attribuut of waarde houdt, krijg je nuttige feedback.
Maar er is meer. Op het tabblad Error log vind je de vijf meest recente problemen opgelijst die de controller met de schijf heeft vastgesteld. Ook dat kan je inzicht geven in de betrouwbaarheid van de schijf.

Ten slotte kan je nog een tweetal zelftests laten uitvoeren: een snelle zelftest (circa 2 minuten) en een uitgebreide zelftest (die ruwweg anderhalf uur in beslag kan nemen, afhankelijk ook van het schijftype en –capaciteit). Deze tests zijn op geen manier destructief voor je data. Dat neemt niet weg dat zo’n zware test behoorlijk beslag legt op je schijf en, bij een onbetrouwbaar exemplaar misschien net de fatale slag toebrengt. Vooraf een back-up maken van je gegevens is dus wel aangewezen. Na afloop van de tests vind je dan een gedetailleerd rapport terug op het tabblad Self-test logs.

Jammer wel dat de tool niet automatisch en op geregelde tijdstippen de controller naar de S.M.A.R.T-attributen interpelleert en je bijvoorbeeld via een e-mail waarschuwt bij potentieel onheil.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business