Nieuws

Een reis rond de wereld

Een reis rond de wereld

Google Earth hoeven we je niet meer voor te stellen. Marble is een gelijkaardig programma. Het oogt minder fraai, dat wel, maar het is heel wat compacter. Je kan het zelfs off line gebruiken en het bestaat ook in een ‘draagbare’ versie.

Marble, dat zich op uiteenlopende platformen laat installeren (waaronder Windows, Linux, Mac OS X en enkele mobiele exoten als Maemo en MeeGo), stelt de aarde – en de maan – in 3D voor en is tegelijk een flexibel atlasprogramma.

[download_file]

Naast de 3D-voorstelling kan je tevens een vlakke projectie en een Mercator-projectie opvragen. Tegelijk zijn er verschillende ‘thema’s’ mogelijk: zo kan je de gemiddelde temperatuur of de neerslag op aarde visualiseren, kan je een stratenatlas (via OpenStreetMap) opvragen,  en is er zelf een historische kaart uit 1689. Routes uittekenen is eveneens mogelijk, niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsers en voetgangers (via OpenRouteService).

In- en uitzoomen doe je met de muis of door de gewenste plaats op een miniatuurkaartje aan te klikken. Je kan de aarde laten ronddraaien en onder meer ook afstanden laten berekenen.

Enkele geïntegreerde online services zorgen voor bijkomende informatie, zoals lokale foto’s (via Flickr), postcodes en actuele temperaturen.
Zeer handig is dat een muisklik op een plaatsnaam volstaat om het bijhorende Wikipedia-artikel in een apart venster op te roepen. Zowel de interface van Marble als de Wikipedia-artikelen zijn (ook) Nederlandstalig. Er is tevens een uitgebreide (Nederlandstalige) handleiding beschikbaar.

Het mag duidelijk zijn: Marble zal Google Earth niet van de troon stoten – het heeft trouwens die ambitie niet -, maar het is alvast wel een lichtvoetige tool die met name nuttig kan zijn voor educatieve doeleinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business