Nieuws

Illegale verspreider films krijgt 5 jaar cel

Een Amerikaanse rechter stuurt de leider van een groep illegale bestandsdelers 5 jaar de cel in. Nooit eerder werd zo’n hoge straf uitgedeeld voor dit vergrijp op Amerikaanse bodem.

De 40-jarige Jeramiah Perkins uit Portsmouth bekende schuld aan ‘samenzwering tot het plegen van auteursrechtenschending via het delen van films, muziek, games en meer via het internet, zo schrijft Wired.

Perkins stond aan het hoofd van de groep Imagine, een van de meest actieve groepen wanneer het aankomt op de illegale verspreiding van beschermde bestanden. Leden van de groep gingen naar de bioscoop met een videocamera en namen de nieuwste films op, waarna ze het resultaat op het internet zetten.

Een van de doelen van de groep, aldus de aanklacht, was het beschikbaar maken van films voordat ze zouden uitkomen op dvd. Imagine huurde hiervoor servers in Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten en hostte daarnaast verschillende websites, waaronder ‘unleashthe.net.’ Zij waren verantwoordelijk voor de verspreiding van titels als Avatar en Captain America: the First Avenger.

“De samenzweerders noemden zichzelf informeel de Imagine Group en wilden onder meer de voornaamste groep zijn die als eerste kopieën van nieuwe films op het internet wilden zetten die alleen nog maar in de bioscoop draaiden”, staat in het rechtsdocument (PDF).

Vier andere leden van Imagine bekenden eveneens schuld aan het illegaal delen van beschermd werk. Drie van hen kregen respectievelijk 40, 23 en 30 maanden cel opgelegd. De vijfde gedaagde krijgt zijn vonnis in maart te horen.

Amerikaanse rechtbanken treden steeds strenger op tegen mensen die zich bezighouden met de verspreiding van beschermde werken. Zo kreeg een man die tien films had gedeeld via een torrentsite in november een boete opgelegd van 1,5 miljoen dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business