Nieuws

Nvidia presenteert krachtige Tegra 4 quadcore chipset

Chipfabrikant Nvidia heeft zijn Cortex-A15 quadcore chipset voor tablets en smartphones voorgesteld tijdens CES 2013.

Chipfabrikant Nvidia heeft zijn nieuwe generatie quadcore Cortex-A15 chipset voor tablets en smartphones voorgesteld tijdens CES 2013.

De Tegra 4 beschikt over vier CPU-kernen en een GPU met 72 grafische kernen. De chipset is gebaseerd op ARM’s laatste nieuwe Cortex-A15 architectuur. Hiermee zou hij een stuk krachtiger en sneller moeten zijn dan de huidige Tegra 3, die gebaseerd is op ARM Cortex-A9, en over zes keer minder grafische kernen beschikt. Volgens Nvidia is de chip maar liefst 45 procent zuiniger dan de Tegra 3.

[related_article id=”161563″]

Net zoals zijn voorganger, is de Tegra 4 opnieuw voorzien van een kleinere vijfde kern. Die is zuiniger dan de andere vier, en helpt met het onder controle houden van het verbruik. 

Nvidia beweert de snelste mobiele chip van het moment te hebben gebouwd.  Tijdens een demo op CES vergeleken ze de laadtijden van websites voor de Tegra 4 en de Exynos 5-serie van Samsung, die op dezelfde Cortex-A15 architectuur werken. De Tegra 4 bleek dubbel zo snel. We hadden veel liever een grafische demo gezien tussen beide kemphanen, maar voorlopig hebben we enkel dit (beperkte) resultaat.

De rekencapaciteiten van de Tegra 4 voor beeldverwerking zijn erg indrukwekkend. Zo zou de chipset veel sneller foto’s in HDR moeten kunnen verwerken. Nvidia CEO Jen-Hsun Huang zegt dat de chip beelden schiet aan een snelheid van 0,2 seconden per frame. Dat maakt de Tegra 4 maar liefst tien keer sneller dan andere platformen.

De Tegra 4 is de eerste Nvidia-chip met een ingebouwde modem voor verbinding met LTE-netwerken. De Iceria i500 modem kan naast 4G ook met 3G overweg, en is 40 procent kleiner dan andere modems. Dit is een belangrijke troef voor Nvidia, omdat smartphonefabrikanten die de Tegra 4 chip gebruiken niet langer een aparte modem in hun toestel moeten stoppen, of moeten overschakelen naar een andere chip van concurrent Qualcomm

Nu valt nog af te wachten wanneer de eerste toestellen met een Tegra 4 in de winkel liggen. Bovendien rijst de vraag automatisch of de Tegra 4 net als de Tegra 3 voornamelijk een tablet ARM-chip gaat worden. Er wordt voorlopig ook nog niets onthuld inzake temperatuur of effectieve verbruik, wat doet vermoeden dat de Tegra 4-chip nog even op zich gaat laten wachten.

ceschipsetcpugpuhardwaremobielnieuwsnvidiaprocessorquadcoretegra 4

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals