Nieuwe Toughpad-tablets mogen vuil en nat worden

Met de FZ-G1 en de JT-B1 stelt Panasonic een 10 inch Windows 8 en een 7 inch Androidtablet voor. De Toughpads zijn water- en stofdicht en kunnen tegen een val. De tablets zijn bedoeld voor wie buiten de doorsnee kantooromgeving werkt.

Panasonic stelt twee nieuwe modellen voor in zijn Toughpad-reeks. De tablets zijn waterdicht en extra stevig.

De Japanse elektronicagigant concurreert al lang niet meer met het mainstream aanbod van Apple, Acer, Dell of Asus. In plaats daarvan focust het op zogenaamde rugged toestellen. Laptops en (sinds vorig jaar) tablets die je zonder problemen buitenshuis kan gebruiken.

In die reeks stelt het bedrijf twee nieuwe tablets voor. De FZ-G1 is een Windows 8 Pro toestel op een Intel I5 processor. De JT-B1 doet het met Android op een ARM processor. Wij konden de toestellen op de voorstelling even onder handen nemen.

Specificaties
De FZ-G1 (Windows 8 Pro of 7 Professional) heeft een schermdiagonaal van 10.1 inch en draait op een Intel I5-3437U (Ivy Bridge) 1,9 GHz processor (2,9 GHz optioneel). Standaard is er 4 GB RAM (uitbreidbaar tot 8 GB) en een SSD van 128 GB (256 GB optioneel). De schermresolutie bedraagt 1920×1200.

Toughpads: tablets die tegen een stootje kunnen.

Opmerkelijk is dat het toestel een batterij heeft die tot acht uur meegaat. Wie wil kan die uitbreiden met een 9 cell batterij waarmee de autonomie tot 17 uur gaat. Het totale gewicht (met de standaard batterij) bedraagt 1,1 kilo.

De JT-B1 is een android 4.0 tablet van 7 inch die draait op een OMAP4460 1,5 GHz dual-core processor van Texas Instruments. Het toestel heeft 1 GB RAM en 16 GB interne opslag. Hier is de resolutie 1024×600.

Toughpads: tablets die tegen een stootje kunnen.

Wat hier vooral opvalt is dat de batterij verwisselbaar is en dat er naast een 1,3 megapixel camera vooraan achteraan een 13 megapixel camera met flits aanwezig is. Ook een micro SD slot en micro usb aansluiting zijn standaard voorzien en er is een aparte versie met 3G-simkaart.

Prijs
Beide toestellen zijn vanaf eind februari beschikbaar. Een exacte prijs kon Panasonic niet geven maar volgens het bedrijf zal de FZ-G1 windowstablet zal waarschijnlijk in de prijsklasse van 2000 tot 3000 euro verkrijgbaar zijn.

De JT-B1 Androidtablet ligt rond de 800 euro. Al zal de exacte prijs nog moeten blijken want onze Britse ZDNet-collega’s kregen te horen dat de toestellen respectievelijk  2.900 dollar en 1.300 dollar zullen kosten.

Duurzaamheid
Met dat prijskaartje zijn de Toughpads voor hun specificaties dure vogels onder de tablets. Maar Panasonic benadrukt dat je voor die prijs wel een toestel krijgt dat probleemloos tussen het stof van een bouwwerf kan gedijen.

Hetzelfde geldt voor werkomgevingen waar het nat is, of waar de kans groot is dat je tablet vroeg of laat op de grond valt. Iets wat tijdens de persvoorstelling werd gedemonstreerd door er water over te gieten en door het ventilatiecomponent onder water te houden.


In dat opzicht zijn de toestellen duur in aankoop, maar volgens Panasonic gaan ze, voor wie buitenshuis werkt, wel stukken langer mee dan hun normaal geprijsde tegenhangers.

Hands on
Tijdens een korte hands on valt vooral op dat beide toestellen ondanks hun stevigheid niet opvallend zwaar aanvoelen. Ook hebben ze beiden programmeerbare fysieke knoppen. Dat moet het makkelijker maken om bepaalde functies (bijvoorbeeld de camera of een specifieke tool) op te roepen.


Verder voel je heel goed dat het een verstevigde tablet is. Zo is de behuizing geoptimaliseerd zodat de tablet niet zomaar wegglipt met handschoenen of natte handen.

Dat resulteert in een toestel dat er niet enrom sexy uitziet, maar wel uitblinkt in stevigheid. Wel hadden we graag zelf nog even de tablet voor de camera laten vallen, maar dat was op de voorstelling niet mogelijk omdat het nog om voorlopige toestellen ging.

Tenzij je een wel zeer onhandige kluns bent heb je als consument weinig boodschap aan de Toughpads. Maar wie voor zijn beroep niet achter een een net bureau zit met een dak boven het hoofd kan met deze twee tablets zonder veel kopzorgen de werkplaats in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business