Nieuws

Archief-dvd belooft leven van 1000 jaar

Hoe kunnen we onze digitale gegevens voor de eeuwigheid bewaren. Dvd's, floppy's en harde schijven vergaat. Maar een nieuw soort archief-dvd zal blijven bestaan.

Zet een goedgedrukt boek in een rek voor 500 jaar en je kan het nog lezen. Zet dat boek op een dvd of een geheugenstick en probeer die over 5 jaar nog eens te lezen. Met veel geluk lukt het.

Op die manier ga je natuurlijk geen digitale beschaving opbouwen. We hebben iets beters nodig. Iets veel beter.

De M-DISC belooft beterschap. Het is een dvd, binnenkort een Blu-ray, met een levensduur van 1000 jaar. Of toch de ambitie om 1000 jaar mee te gaan. En volgens onderzoeken van het Amerikaanse leger blijkt de M-DISC de meest bestendige van alle opslagmedia te zijn.

“Geen van de Millenniata-media leed aan gegevensdegradatie. Elk ander merk dat we getest hebben toonde een grote stijging in gegevensfouten na de stressperiode. Veel van de schijven waren zo toegetakeld dat ze niet als dvd herkend werden bij de schijflezer.”

Hoe werkt het?

Het geheim is de beschrijfbare laag die in tegenstelling tot klassieke beschrijfbare dvd’s gemaakt zijn van anorganische mineralen om de data op te slaan. De laser raakt die laag en brandt er een echt gat in.

Omdat het fysisch in de laag anorganisch materiaal is gebrand, kan het niet verschuiven of veranderen met het verstrijken van de tijd. De laag gaat even lang mee als het polycarbonaatplastiek waar de schijf zelf van gemaakt is.

Wat moet je erover weten?

De schijven kosten drie dollar per stuk en de Blu-rays kosten drie keer zoveel. De dvd’s zijn u al beschikbaar en Blu-rayversies worden deze zomer verwacht. Allebei komen van Ridata, een grote fabrikant van optische en andere media.

Niet elke dvd-schrijver kan deze schijven branden. De huidige toestellen van LG kunnen dat en er zullen nog andere merken volgen.

Elke Blu-raybrander zal wel de dvd’s en Blu-rays kunnen branden. Als je al zo’n brander hebt, kan je nu al data beginnen wegschrijven voor het nageslacht.

Zal iemand het kunnen lezen?

Gaan mensen over 50 jaar nog een dvd kunnen uitlezen? Dat is de hamvraag natuurlijk.

De LP is nu 60 jaar oud en hoewel de cd er nu al 30 jaar is, kan je nog steeds platendraaiers kopen. Bovendien is optische technologie eenvoudig genoeg om over 50 jaar opnieuw gemaakt te worden. Gezien het grote aantal optische media dat er nu is, zal er een kleine maar levendige markt blijven voor optische lezers.

Hoewel optische media zoals de dvd aan hun retour bezig zijn, is er toch een goeie bestaansreden voor de M-DISC. Het is immers de enige keuze die je hebt als je je gegevens langer dan vijf jaar wil bijhouden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business