Facebook lanceert eigen zoekmachine

Facebook lanceert een eigen zoekmachine. Het is geen rechtstreekse concurrent van Google maar een tool waarmee je informatie over je vrienden kan opvragen.

De grote aankondiging van Facebook is Graph Search, een zoekmachine gekoppeld aan je sociale omgeving en meteen een stevig antwoord op Google.

De speculaties liepen hoog op sinds Facebook de pers uitnodigde voor ‘iets belangrijks’. Een nieuwe app leek te matig, een eigen besturingssysteem leek een brug te ver. Een sociale zoekmachine past daar net tussenin.

Geen alternatief voor Google
Zelf spreekt facebook niet van een zoekmachine en er zijn inderdaad  grote verschillen ten opzichte van Google of Bing. Zo ga je in Graph Search zoeken naar dingen als “Wie van mijn vrienden speelt graag The Sims?” om vervolgens daar een lijstje van te krijgen.

Dat kan bijzonder handig zijn want je kan even goed vragen “wie van mijn vrouwelijke vrienden van mijn vrienden is single en woont in mijn stad”, we suggereren het maar. Dat betekent dat elk resultaat in principe gepersonaliseerd is afhankelijk van wie je bevriend en wat zij voor jou zichtbaar maken.

Facebook lanceert eigen zoekmachine.
Graph Search zoekt informatie over je volledige Facebooknetwerk. Dat wil zeggen dat je in één zin kan vragen om alle foto’s van vrienden voor 1998 op te roepen. Een pak sneller dan ze handmatig te gaan zoeken op iemands profiel.

Voor- en nadelen
En daar ligt zowel de kracht als het negatieve van Facebook’s Graph Search. Je kon al makkelijk oude berichten of interacties (zoals stukgelopen relaties) terugvinden. Nu kan je ze in seconden opvragen en filteren.

Facebook belooft dat het enkel toont wat mag getoond worden. Maar die ene dronken foto van acht jaar geleden die per ongeluk nog gedeeld stond met je collega’s, is niet langer enkel toevallig of na lang scrollen te vinden.

Maar het gaat vooral om informatie zoeken in een sociaal aspect, gerelateerd aan je vrienden. Wil je deze zomer gaan backpacken in Thailand, dan zal Facebook meteen zeggen wie dit ooit heeft gedaan of wie er interesse in heeft.

Het voornaamste verschil met Google is dat Google toegang biedt tot alle informatie op het internet waar Facebook alle informatie heeft over je vrienden. Al mag je er van uitgaan dat beide zoekdiensten op termijn meer op elkaar zullen lijken. Zo kan je vandaag al (met Bing) naar websites zoeken vanop Facebook en toont Google het wanneer iemand in je Google+ netwerk bepaalde pagina’s ooit heeft een +1 heeft gegeven.

Beschikbaarheid
De dienst zelf is vandaag in een beperkte béta en wordt geleidelijk aan uitgerold. Wanneer dat in de Benelux zal zijn is nog niet bekend vandaag. Wel kan je je inschrijven op een wachtlijst en weten we al dat de zoekmachine op Facebook te zien zal zijn als een grotere zoekbalk bovenaan elke pagina.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business