Nieuws

Wachtwoorden zijn verleden tijd met FIDO-protocol

PayPal en Lenovo ontwikkelen een authenticatie-protocol dat wachtwoorden overbodig moet maken.

Een alliantie van bedrijven genaamd Fast Identity Online Alliance (FIDO), waar onder meer PayPal en Lenovo in zitten, ontwikkelen een protocol dat wachtwoorden moet gaan vervangen. FIDO wil authenticatiemethodes stimuleren die veiliger en eenvoudiger zijn dan het ouderwetse wachtwoord.

Het protocol ondersteunt authenticatie met behulp van een usb-stick, een wachtwoord dat beperkte tijd geldig blijft en ook biometrische technologieën. Onder die laatste noemer vallen onder andere vingerscanners, stemherkenningsauthenticatie en gezichtsherkenning.

[related_article id=”161920″]

Eenvoudig

Het systeem is gebaseerd op het feit dat elke gebruiker een uniek kenmerk heeft, zoals een bepaalde stem of vingerafdruk, die door anderen in principe niet kan worden gebruikt. Als de gebruiker eenmaal op de hardware in kwestie is aangemeld via FIDO, ziet een website dat. De gebruiker kan vervolgens simpelweg gevraagd worden of hij op de website in wil loggen met het apparaat in kwestie, en is dan al geauthentiseerd. Er hoeft dan dus geen wachtwoord meer te worden ingevoerd.

Browser-plug-in

FIDO moet geïnstalleerd worden in de webbrowser van de gebruiker. De FIDO-plug-in herkent de hardware die een gebruiker op zijn systeem heeft aangesloten en communiceert dat naar de website waar authenticatie nodig is. Via FIDO kunnen ook gebruikersovereenkomsten worden getekend of transacties worden gedaan.

Partners

Het idee is om FIDO nu te gaan promoten bij zo veel mogelijk bedrijven, zodat het systeem op websites en beveiligingsapparatuur gebruikt wordt. De alliantie van bedrijven achter FIDO is dan ook op zoek naar nog meer partners. Agnitio, Infineon en Nok Nok Labs zijn tot nu toe de bedrijven die naast Lenovo en PayPal in de FIDO-alliantie zitten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business