Nieuws

Microsoft heeft datum voor verhuis van Messenger naar Skype

Microsoft zet vaart achter zijn plannen om de gebruikers van Messenger over te zetten naar Skype. Hier is de volledige agenda voor het agressieve plan.

Microsoft gaat door met zijn agressieve plan om gebruikers te verhuizen van de instantmessagingdienst Messenger naar Skype.

Eind vorige jaar kondigden Microsoft aan dat Messenger over heel de wereld met pensioen zou gaan in het eerste kwartaal van 2013. Enkel China ontsnapt aan die sluiting. Een geüpdatete planning geeft meer informatie, maar geeft geen uitstel van executie voor Messenger.

[related_article id=”161452″]

Medewerkers zeggen nu dat het plan om Messenger af te sluiten voor een testgroep van een procent van de gebruikers (tientallen miljoenen) ingaat op 15 maart. Vanaf 8 april begint Microsoft Messenger uit te schakelen voor de overige gebruikers. De mensen in de Angelsaxische wereld hebben er het eerst van. De portugeessprekenden krijgen het langste uitstel om geen duidelijke reden. Heel de executie moet voltrokken zijn tegen 30 april.

Het uitrangeren gaat enkel over de desktopversie van Messenger zegt Parri Munsell, directeur marketingintegratie van Skype. De desktopversie vertegenwoordigt het leeuwendeel van de Messengergebruikers. Skype geeft geen planning vrij voor Microsofts plannen om Messenger ook op mobiele of platformen van derde partijen af te sluiten.

Microsoft dringt al een tijdje via pop-ups bij de Messengergebruikers aan om de overstap naar Skype te nemen. Om pro-actief over te stappen, kunnen gebruikers op Skype inloggen met hun Microsoftaccount die hetzelfde is als de Messengerlogin. De Messengercontacten worden automatisch samengevoegd met de van Skype. (In Skype kan je ervoor kiezen om enkel je Messengercontacten te tonen door in het menu contactlijst ‘Messenger’ aan te vinken.) Het Skypeteam heeft een introductie geschreven om overstappers te helpen.

(Terzijde: zij die Skype gebruiken op Mac, Windows 8/Windows RT of Windows Phone 8 kunen vandaag al inloggen met hun Microsoft-login. Als je je afvraagt wanneer Microsoft de Skype-bèta van Windows 8 gaat updaten, zal je daarop geen antwoord krijgen. We hebben navraag gedaan.)

Als je zoals ik niet staat te springen om de Messenger-naar-Skypeverhuis, kan je Messenger nog blijven gebruiken tot Microsoft je afsluit van de dienst, ergens tussen 15 maart en 30 april. Eens dat gebeurt, kan je niet langer inloggen op Messenger.

Als je Messenger gebruikt via een applicatie die niet van Microsoft is, zoals Trillian, Digsby, Pidgin of IM++, zal je nog iets langer respijt krijgen.

“API’s (application programming intefaces) voor derden worden op termijn uitgeschakeld”, zegt Munsell. Elke dienst voor derden heeft hier een eigen agenda voor, die volgens Munsell volgens die derden zelf gecommuniceerd moet worden. Terwijl dit niet zo snel zal gebeuren als Microsofts eigen Messenger-sluiting, moeten gebruikers niet hopen op langetermijnsondersteuning.

Waarom ik niet zo happig ben op de overstap is niet dat ik schrik heb van het nieuwe of onbekende. Terwijl Munsell aangeeft dat Skype beseft dat er een leercurve is voor wie Messenger gewoon is, geloof ik niet dat er een substantiële verandering is. Een aantal van mijn contacten hebben al de overstap gemaakt en dat is niet vlot verlopen. Ze krijgen berichten die ik heb verstuur niet aan terwijl Skype aangeeft dat alles in orde is. Sommigen vinden het voeren van meerdere gesprekken tegelijk een hele opgave tegenover vroeger met Messenger.

Munsell zegt dat Microsoft geen aanduiding heeft gekregen van grote problemen. “We zien niets van een omvang die ons verontrust”, antwoordde hij.

De boodschap van Microsoft en Skype is dat gebruikers er nieuwe capaciteiten bijkrijgen. Daaronder de mogelijkheid om boodschappen te bewerken en verwijderen en de mogelijkheid om naadloos over te schakelen van instant messaging naar een Skypegesprek.

Ik vraag me af wie er al overgestapt is van Messenger naar Skype en daar grote obstakels bij is tegengekomen. En zijn er al nieuwe mogelijkheden gevonden die de moeite waard zijn? Laat het weten in de commentaren onder dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business