Nieuws

Facebook verslaat Duitse privacywaakhond

Facebook heeft een rechtszaak gewonnen tegen een Duitse privacygroepering die het sociale netwerk wou verplichten pseudoniemen toe te laten.

Facebook heeft een overwinning behaald in de Duitse rechtbank. Het sociale netwerk moest zichzelf verdedigen tegen de ULD, een onafhankelijke privacywaakhond die de privacy van de Duitse internetgebruiker wil beschermen.

Eind vorig jaar sloeg de ULD (Unabhängiges Landeszentrum für Datenschutz) er in om een gerechtelijk bevel te verkrijgen tegen Facebook. Het sociale netwerk laat haar gebruikers niet toe om onder een pseudoniem aan te melden, en dat is volgens de privacyorganisatie in tegenspraak met de Duitse wetgeving.

[related_article id=”158578″]

De administratieve rechtbank van Schleswig Holstein, de Duitse deelstaat waar de ULD actief is, heeft nu een uitspraak gepubliceerd in het voordeel van Facebook. De rechtbank heeft die beslissing gebaseerd op het feit dat de Europese kantoren van Facebook in Ierland zijn gevestigd. De (strengere) Duitse privacywetgeving is dus niet van tel.

Thilo Weichert, hoofd van de ULD, reageert verbolgen en vindt dat de rechtbank zichzelf tegenspreekt. “Facebook zou niet onder Duitse wetgeving vallen omdat het sociale netwerk haar data niet in Duitsland verwerkt. Tegelijk zegt de rechtbank dat wel de Ierse wetgeving van tel is, terwijl Facebook ook in Ierland helemaal geen gegevens verwerkt.”

Weichert maakt zich zorgen dat andere bedrijven hierdoor in Facebooks voetsporen zullen treden, en privacywetgeving zullen proberen omzeilen door afdelingen in minder strenge landen op te zetten. De ULD gaat dan ook in beroep tegen de uitspraak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business