Nieuws

Gevangen hacker breekt in gevangenisnetwerk in

Een gevangen Britse hacker heeft ingebroken in het gevangenisnetwerk toen hij een computercursus volgde. De leraar die de cursus gaf is ontslagen en vecht dat nu aan.

In 2011 hackte de Britse hacker Nicholas Webber tijdens een computerles het gevangenisnetwerk van de Londense gevangenis HMP Isis, waar hij opgesloten zit.

De zaak komt nu pas naar buiten doordat de destijds verantwoordelijke docent Michael Fox zijn ontslag nu aanvecht. De leraar is naar aanleiding van het incident namelijk direct de laan uitgestuurd door de Londense gevangenis en daarnaast ook bij alle andere instellingen waar hij les gaf. Fox vindt dat hij niet had kunnen weten dat gevangene Webber een hacker was.

Gesloten netwerk

Webber hackte het netwerk tijdens de computerles, maar de schade bleef volgens Fox beperkt omdat het ging om een gesloten netwerk. Daardoor is er volgens de docent geen sprake geweest van toegang tot andere gevangenisnetwerken of het internet. Of de hacker echt geen gevoelige gegevens in handen heeft weten te krijgen is nog altijd de vraag.

De BBC vindt het ondertussen vrij toevallig dat gevangenis HMP Isis naast Isis Prison ligt. Die laatste is namelijk een geavanceerde gevangenis, waar op mysterieuze wijze vanalles mis gaat op ICT-gebied. Zo vallen systemen ‘zomaar’ uit, naar het schijnt. Een direct verband tussen de twee zaken is echter nog niet aangetoond.

Berucht crimineel

Nicholas Webber is één van de meest beruchte Britse hackers. Hij zette op 17-jarige leeftijd de website GhostMarket op. Daar werd gehandeld in computervirussen en er werd creditcardfraude gepleegd. De schade liep in de miljoenen ponden. Webber werd uiteindelijk gepakt toen hij in oktober 2009 een gestolen creditcard gebruikte om een penthouse in het Hilton hotel af te rekenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business