Nieuws

Microsoft wil studenten verleiden tot programmeren

In de marge van de TechDays in Antwerpen organiseert Microsoft ook de Student Days. Een duizendtal studenten uit richtingen die iets met IT te maken hebben zijn uitgenodigd. De bedoeling is ze te overtuigen om een carrière als ontwikkelaar te kiezen.

“Het ideale moment om te beginnen met app-development is gisteren”, zegt Microsofts ontwikkelaarsverantwoordelijke Luc Van De Velde tegen een afgeladen cinemazaal studenten. Maar niet getreurd, het is nog niet te laat om in te pikken.

In de marge van de TechDays in Antwerpen organiseert Microsoft ook de Student Days. Een duizendtal studenten uit richtingen die iets met IT te maken hebben zijn uitgenodigd. De bedoeling is ze te overtuigen om een carrière als ontwikkelaar te kiezen. En als het even kan als ontwikkelaar van toepassingen op Windows.

Van De Velde schetst in een welkomstsessie even het landschap voor hedendaagse ontwikkelaars. Hij vliegt over de hele geschiedenis van commerciële IT die begint bij mainframes en gaat over client-server-architecturen en SOA. En zo belandt Van De Velde bij het hedendaagse IT-landschap. En dat is vooral mobiel: we kijken tv met Twitter op de tablet, we lezen boeken met Wikipedia binnen handbereik en winkelen met een smartphone in de hand.

[related_article id=”161452″]

Volgens Van De Velde kan je als hedendaagse programmeur maar beter klaar zijn om te programmeren voor mobiele platformen. En daar zien we een bekend Microsoft-verhaal bovenkomen: Windows 8 is mobiel en als je dus voor Windows 8 kan programmeren, dan maak je apps voor het grootste mobiele platform dat er is.

Op weg zetten

Om de jongeren op weg te helpen om voor Windows te programmeren, geeft Van De Velde ook nog eens een duwtje in de juiste richting: “Apps die op consumenten gericht zijn, moeten al heel succesvol zijn voor je er iets aan verdient. Maar in de zakelijke apps zit het echte geld.” Geen idee of het dat is wat de studenten wilden horen, maar ik twijfel eraan.

In onderstaande slide kan je zien welke soorten apps er allemaal zijn, gaan de van apps voor consumenten over apps voor media die niet rechtstreeks naar de klant gaan tot echte zakelijke apps.

Microsoft heeft trouwens ook een programma om aspirant-programmeurs te voorzien van de hulpmiddelen om te beginnen programmeren: DreamSpark. Als je je als student inschrijft, krijgt je software zoals Visual Studio en een aantal servers voor niets.

Je krijgt ook een registratie voor de Windows Store zodat je eigen apps meteen kan indienen. En daar stoppen de privileges, want het evaluatieproces voor apps is vanaf dan gewoon hetzelfde als voor commerciële apps.

Achteraf vroeg Katrien De Graeve, developer evangelist bij Microsoft, hoeveel mensen geïnteresseerd waren om te gaan ontwikkelen. Het waren er niet zo heel veel meer dan de eerste keer ze het vroegen aan het begin van de dag, maar het waren er al een heel pak meer dan de studenten die hun hand opstaken bij de vraag wie nu al programmeert voor het plezier. Dat waren er maar 15.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business