Nieuws

Huawei Ascend W1: betaalbare Windows Phone 8

Voordelen
Prijs-kwaliteit
Batterijduur
Nadelen
Hardnekkige vingerafdrukken
wispelturige verbinding
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Met de Huawei Ascend W1 waagt het Chinese bedrijf zich aan een Windows Phone. Een schot in de roos zo blijkt, je krijgt alle opties van een mid-range smartphone voor een instapprijs.

"Made in China" wordt bij ons niet echt geassocieerd met degelijkheid, maar Huawei (spreek uit: waweej) wil daar verandering in brengen. Hun strategie? Volledig uitgeruste smartphones aan aantrekkelijke prijzen. Na de telefoon getest te hebben, ben ik overtuigd: dit is zeker geen crappy budgettelefoon.

Vingerafdrukken
De Ascend W1 is een stevig rechthoekig blok dat erg degelijk aanvoelt en ondanks het scherm dat een beetje bovenop het toestel ligt, toch nog tamelijk elegant oogt. De achterkant voelt zacht aan en geeft een goede grip. Een minpunt is dat je vingerafdrukken niet zomaar wegveegt: ze worden eerder uitgesmeerd en blijven hardnekkig aanwezig op het scherm. 

 


 

 

Dat 4 inch beeldscherm met een resolutie van 480 x 800 pixels is wel verrassend scherp, zeker voor deze prijsklasse. Vooral het standaard Windows Phone letterype wordt haarfijn weergegeven en ook de kleuren zien er goed uit. Het touchscreen reageert heel precies en tekst invoeren gaat vlot. Verder is het scherm groot genoeg om aangenaam te kunnen typen en toch nog vrij makkelijk met één hand te bedienen.

Windows Store soms nukkig
Er worden geen snelheidsrecords gebroken, maar toch voelt de Windows Phone nooit traag aan. Je krijgt een soepele gebruikservaring, al had ik soms problemen met het downloaden van apps. De telefoon gaf dan aan dat hij geen verbinding kon maken met de Windows Store, terwijl ik wel degelijk verbonden was met het internet. Na een paar keer proberen lukte de download wel, en ook als ik met de browser online ging was er nooit een probleem met de verbinding.

Bij een normaal volume spelen de ingebouwde luidsprekers je ringtone mooi af, maar bij luide muziek klinken de hoge tonen vrij schel en valt er ook wat gekraak te horen. Met mijn hoofdtelefoon kreeg ik om de een of andere reden maar geluid langs één kant. Gebruikte ik de bijgeleverde oortjes, dan was er geen probleem.

Dankzij een fysieke cameraknop kan je zonder omwegen foto"s maken, zelfs vanuit het lockscreen. De 8 megapixelcamera is niets speciaals, maar dat hoeft ook niet. De kwaliteit van de foto"s is voor een mobiele camera zeker voldoende, en het filmen leverde stabiele beelden op. De camera steekt er een beetje uit en doet zo denken aan een minivulkaan. Ook aan de voorkant heb je nog een kleine camera.

Straffe batterij
De Ascend W1 beschikt over een straffe batterij van 1950mAh die het bij normaal gebruik toch enkele dagen uithoudt. Zelfs wanneer je je telefoon canstant gebruikt kom je de dag probleemloos door. Je hebt slechts 4GB opslagcapaciteit, maar je kan het geheugen uitbreiden met een SD-kaartje. 


Conclusie
Met een adviesprijs van €199 is deze Huawei Ascend W1 een knappe alleskunner. Buiten de prijs-kwaliteit en de batterijduur blinkt hij echter nergens echt in uit, al doet hij alles goed. Niet alleen de prijs, maar ook de drie jaar garantie is indrukwekkend. Je krijgt namelijk een nieuw toestel als je smartphone na drie dagen nog niet hersteld is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business