Nieuws

Samsung Galaxy S 4: Alle softwaretrucjes

Net als HTC legt ook Samsung opnieuw de nadruk op de software. Ze proppen er een heleboel nieuwe functies in, de ene al wat nuttiger dan de andere.

Samsung begon zijn presentatie met de hardwarespecificaties van de Galaxy S IV. Daarna volgde een lange lijst aan ‘innovatieve’ functies die het nieuwe TouchWiz met zich meebrengt. We gingen met de meeste nieuwe functies aan de slag, hier en daar met gemengde resultaten. We overlopen de belangrijkste nieuwe functies.

Dual Camera:
Hiermee kan je jezelf via de front camera in een foto zetten die je met de achtercamera neemt. Naast fotograferen werkt dit eveneens bij video’s. Een leuke extra functie, maar we vragen ons af hoeveel die gaat worden gebruikt in de praktijk.

S Translator:
Er bestaat al jaar en dag Google Translate, maar dat is blijkbaar niet genoeg voor Samsung. Met S Translator integreert Samsung een vertaler in de mailapplicatie en zijn chatdienst ChatOn. S Translator ondersteunt voorlopig 9 talen, zowel van text-to-speech als speech-to-text. De functie oogt interessant, maar we vragen ons af wat de meerwaarde is ten opzichte van Google Translate?

[related_article id=”161563″]


Group Play:
In principe kan je deze functie samenvatten als muziek spelen met vrienden. Je kan met maximaal 8 spelers tegelijk spelen, waar elke speler een geluidskanaal voor zich neemt. Eigenlijk te gek voor woorden, en waarschijnlijk een functie die al snel wordt vergeten door iedereen.

Smart Pauze & Smart Scroll:
De Galaxy S4 houdt continu je ogen in de gaten, net zoals de S III, maar pauzeert nu ook je video’s wanneer je wegkijkt van het scherm. Een heel handige functie die bovendien goed werkt. Een korte test zorgde ervoor dat de video elke keer mooi pauzeerde. Knap werk. De functie Smart Scroll vinden we dan weer minder geslaagd. Door je toestel lichtjes te kantelen, scroll je doorheen de tekst. In tegenstelling tot voorgaande geruchten heeft Smart Scroll helemaal niets te maken met je ogen.

Air View & Air Gesture:
De Galaxy S4 is bedienbaar zonder dat je hem moet aanraken. Air View registreert je hand nog voor die het aanraakscherm aantikt. Handig als je met vieze handen je smartphone niet wil aanraken. Een korte test leek goed te werken, maar je moet wel heel dicht met je hand bij het scherm komen. Air Gesture lijkt ons dan weer een miskleun. Tijdens de demo lukte het ons de helft van de tijd niet om doorheen een webpagina te scrollen. Een telefoongesprek opnemen met een handzwaai is dan wel weer handig. Ook hier geldt weer dat je tamelijk dicht bij het aanraakscherm moet zitten.


S Health:
Voor iedereen die graag sportief bezig is, is er S Health. Hiermee kan je handig het aantal stappen tellen, je verbrande caloriën zien en eventueel je eten ingeven. In de toekomst komen daar ook nog accessoires bij als een bewegingsarmband, hartslagmeter of weegschaal.


Samsung Smart Switch:
Om de migratie van je oude smartphone naar de Galaxy S4 zo vlot mogelijk te maken, lanceert Samsung de software Smart Switch. Koppel je oude smartphone aan je computer, neem een back-up van al je data, en kopieer die daarna naar je Galaxy S4. Afwachten of de software ook een meerwaarde kan betekenen, maar het idee klinkt alvast goed.

Story Album:
De Galaxy S4 maakt automatisch fotoalbums aan, gebaseerd op datums en geografische gegevens. Voeg daarna wat tekst toe, tweak je foto’s wat, en je kan het boek direct online bestellen bij Blurb. Deze fotodienst levert in 80 landen aan huis. De demo-fotoboeken zagen er alvast goed uit, maar een test met ‘echte’ foto’s moet meer duidelijkheid brengen of de functie ook echt nuttig is.


Camera:
Samsung kan niet achterblijven wanneer HTC en Nokia leuke camerafuncties toevoegen aan hun smartphones. Naast de functie om met twee camera’s tegelijk te filmen, kan je nu ook mensen uit foto’s verwijderen of zogenaamde ‘Drama Shots’ maken. Die laatste functie neemt 100 beelden in 4 seconden op, waardoor je zeker de juiste foto moet hebben. Samsung heeft duidelijk gekeken naar de concurrentie, maar van beeldstabilisatie is voorlopig nog geen sprake. Afwachten hoe de camera presteert tegenover de rest.

Last but not least: de winter is bijna over, maar ook de S4 kan je voortaan met handschoenen aan bedienen. Net als de Huawei Ascend P2 en de Nokia Lumia 920 kan je voortaan je handen lekker warm houden. Misschien handig voor volgende winter?

Vele extra’s

Samsung legt duidelijk de nadruk op de software en zijn unieke aspecten. Sommige ideeën klinken goed, anderen zijn ronduit absurd of werken nog niet goed. We zijn nog niet helemaal overtuigd van alles, maar een latere test gaat uitwijzen of we juist of fout zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business