Nieuws

Hadoop op Windows Azure beschikbaar voor testers

Microsoft heeft zijn eerste publieke preview vrijgegeven van Hadoop op de dienst Windows Azure, HDInsight Service.

In een blogpost kondigt Microsofttopman Scott Guthrie de publieke preview aan en hij merkt op dat “HDInsight alles voorziet om snel Hadoop-clusters te starten, beheren en draaien op Windows Azure”. De geïnteresseerden kunnen volgens hem toegang tot de preview aanvragen en een HDInsight-cluster in de Azure Management Portal aanmaken.

Microsoft garandeert met deze dienst een volledige compatibiliteit met Apache Hadoop, maar belooft wel een eenvoudigere installatie. Tijdens de proefperiode kan je testen op het Azure-platform aan halve prijs volgens de baas van de SQL-producten bij Microsoft.

Tot op vandaag heeft Microsoft drie private previews gemaakt van de HDInsight Service op Azure en die beschikbaar gesteld voor geselecteerde testers. Microsoft en zijn partner Hortonworks hebben in 2011 al plannen aangekondigd om het Hadoopframework voor Big Data naar Windows Server en Windows Azure te brengen. De eerste testversie was er al op Windows Server in Oktober van 2012.

[related_article id=”160534″]

Oorspronkelijk was er een heel strakke timing vooropgesteld. Hadoop op Azure zou er in maart 2012 zijn en op Windows Server in de zomer van 2012. Sindsdien hebben Microsoftmensen zich stil gehouden als het over de uiteindelijke leverdata ging. (Ik heb geruchten gehoord van een definitieve versie van HDInsight op Azure in de zomer van 2013.)

Hortonworks heeft recent de beschikbaarheid aangekondigd van een bèta van hun eigen Hadoop Data Platform (HDP) voor Windows. Dit wordt de basis van de HDInsight-producten van Microsoft die er nog aankomen. HDP voor Windows komt er in het tweede kwartaal van 2013 volgens medewerkers van Hortonworks.

azureBig DatabigdatahadoopnieuwsserverWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals