Nieuws

Europese commissie krijgt brandbrief over machtsmisbruik Google

Een collectief van Google-concurrenten heeft alarm geslagen bij de Europese Commissie over machtsmisbruik van Google. Ze vinden dat Google de eigen diensten niet voor mag trekken.

In een open brief aan Europees Commissaris Almunia klagen diverse partijen over het machtsmisbruik dat Google zou plegen door eigen diensten te bevoordelen.

Het gaat om een collectief van bedrijven waaronder Twenga, TripAdvisor, Expedia, Foundem en een federatie van Duitse krantenuitgevers genaamd BDZV. Dit collectief schrijft in de brandbrief: "Google moet gelijke standaarden houden voor iedereen en dus ook voor de eigen diensten. Deze moeten aan dezelfde indexering, ranking, vertoning, crawling en bestraffende algoritmes onderhevig zijn"

[related_article id=”158901″]

Overtredingen Google

Sinds vorig jaar is de Europese Commissie bezig om met Google te onderhandelen over de overtredingen die geconstateerd zijn bij het bedrijf.

Google zou liefst voorkomen dat het tot een formele aanklacht komt, door te schikken met de Europese Commissie. Het collectief dat de brandbrief heeft geschreven is precies daarvoor bang. Als dat gebeurt vreest het collectief namelijk dat er te weinig zal veranderen en dat de Google-concurrenten geen gelijke kansen krijgen in vergelijking met Googles eigen diensten. Zo staat in de brief te lezen:

“We oordelen uit respect niet over de voorstellen die Google heeft gedaan tot we ze hebben gezien, maar het gedrag van Google in het verleden wekt de indruk dat het geen vrijwillig effectieve, toekomstbestendige oplossingen zal aandragen zonder dat het bedrijf wordt gedwongen door formele aanklachten. Met dat gegeven in het achterhoofd en daarnaast het feit dat Google iedere vertraging aangrijpt om de oneerlijke concurrentie-acvititeiten dieper in te graven, te verbreden en uit te breiden, verzoeken we de Europese Commissie om een Statement of Objections in te dienen.”

Een Statement of Objections is een formele aanklacht tegen een bedrijf als Google. Eurocommissaris Almunia heeft eerder al gemeld dat hij Googles zoekalgoritme niet veroordeelt, maar de presentatie van de resultaten wel. Het overwegend Duitse brandbriefcollectief vindt juist dat de problemen in het algoritme zitten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business