Nieuws

Mail, agenda en adresboek in Windows 8 krijgen (welkome) update

De halfbakken communicatie-apps in Windows 8 en RT zijn kop van jut sinds de lancering van het besturingssysteem een half jaar geleden. Een nieuwe update belooft verbeteringen in performantie, betrouwbaarheid en bruikbaarheid. Maar verwacht er nog niet te veel van.

“Wacht tot versie 3” is de goede raad die geldt voor elk stuk software van Microsoft. En blijkbaar is het goed advies, zelfs bij Windows 8 en de Windows Store.

Microsoft geeft een langverwachte update uit voor zijn comminucatie-apps voor Windows 8. De nieuwe versie brengt een hele reeks hoognodige functies naar de apps voor mail, agenda en instant berichten.

Maar vergis je niet. Dit is versie twee, niet drie. En dat betekent dat de verbeteringen wel welkom zijn, maar het zijn niet de drastische wijzigingen waar de criticasters op hoopten.

[related_article id=”161452″]

De mail-app krijgt verbeteringen aan de functies die ondermaats uitgewerkt waren in de versie die zes maand geleden is vrijgegeven. Naast verbetering in de prestaties en de betrouwbaarheid heeft de mailtoepassing een aantal hoognodige verbeteringen aan de gebruiksvriendelijkheid.

De belangrijkste is de functie om de ongelezen mail uit te filteren. Daardoor kan je mails verbergen en enkel de ongelezen berichten weergeven. Deze functie had in versie 1 moeten zitten, maar is erg welkom in versie 2.

Daarbovenop heeft de nieuwe mailtoepassing opties die het makkelijker maken om mappen te maken, hernoemen en verwijderen. Er zijn ook betere tools om berichten te markeren, om de gemarkeerde berichten te bekijken en om berichten als spam te bestempelen.

Een nieuwe mail opstellen is een beetje makkelijker geworden, met een slim algoritme dat vaak gebruikte contacten suggereert. De plaats waar je berichten opstelt maakt het eenvoudiger om hyperlinks toe te voegen, lijsten en genummerde lijsten te maken en nieuwe content in te plakken.

De zoekfunctie voor e-mail is slimmer en kijkt eerst in de lokale opslag, dan pas automatisch op de server.

Als je Exchange Server gebruikt, zal je nieuwe functies ontdekken in de mail toepassing op Windows 8/RT. Daartoe behoort nu ook de mogelijkheid op rechtenbeheer om het bijvoorbeeld bij gevoelige mails onmogelijk te maken ze te forwarden of afdrukken.

Gmail-gebruikers krijgen niks nieuw. Na Googles beslissing om ondersteuning voor Exchange ActiveSync te laten vallen, heeft Microsoft de app hertekend zodat Gmail-accounts enkel nog IMAP kunnen gebruiken om te synchroniseren. De optie om de agenda en contacten te synchroniseren was beschikbaar voor alle Gmail-gebruikers tot het ogenblik dat Google, in een redelijk doorzichtige poging om Microsoft te jennen, de ondersteuning voor EAS in januari weghaalde. De nieuwe versie voorkomt nu foutmeldingen als je probeert te verbinden met een Google-account.

De agenda en de contactpersonen-app die nauw met e-mail zijn geïntegreerd krijgen ook updates om de algemene ervaring beter beheersbaar te maken. Een welkome verandering is de weergave ‘werkweek’, vergelijkbaar met wat je in Outlook hebt.

Exchange-gebruikers kunnen de beschikbaarheid van meeting-deelnemers nakijken, vergaderuitnodigingen doorsturen en een mail sturen naar iedereen die op de deelnemerslijst van een vergadering staat. Je vindt ook meer opties voor terugkerende meetings en evenementen. De contactpersonen-app kan nu aan je globale Exchange-adressenlijst.

De verbeteringen in de contactpersonen-app lijken subtiel, maar zijn ingrijpend. Toch als je leven rond sociale media draait. Je kan de nieuwslijst filteren per sociaal netwerk, op een vriend zijn Facebook-wall posten en makkelijker navigeren.

De vierde app in de communicatie-groep is Messaging. Deze is praktisch onveranderd. Er zijn enkel prestatie- en betrouwbaarheidsverbeteringen. Dat is niet verrassend, aangezien Microsoft de massaging-functies verhuist naar Lync en Skype.

De geüpdatete apps zijn beschikbaar in de Windows Store. Je moet ze allemaal samen downloaden, want een optie voor individuele installatie is er niet.

Zoals gezegd zijn dit welkome verbeteringen die de ruwe katjes afvijlen, maar het zijn niet de drastische wijzigingen waar zoveel mensen om vragen. Daarvoor moet je op versie 3 wachten.

agendaberichtenmailmessagingmicrosoftnieuwswindows 8windows rt

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN