Nieuws

Linuxgroep klaagt Microsoft aan voor opstartprocedure

Een Spaanse Linuxgroep stapt naar de Europese Commissie en beschuldigt Microsoft van oneerlijke concurrentie, vanwege de veilige bootprocedure die het introduceerde in Windows 8.

Hispalinux diende volgens persbureau Reuters dinsdagochtend een antitrustklacht in bij de Europese Commissie. Het noemt daarin het nieuwe bootmechanisme UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) een ‘obstructiemechanisme.’

UEFI is de opvolger van BIOS, dat al sinds mensenheugenis de opstartprocedure verzorgt voor Windows-toestellen. De functie zou Windows 8-toestellen veiliger moeten maken, maar zorgt volgens Hispalinux ook dat het onmogelijk wordt om een dualbootinstallatie uit te voeren met Linux in het nieuwe besturingssysteem.

De eerste protesten over UEFI staken al in 2011 de kop op. RedHat-medewerker Matthew Garrett reageerde destijds op Microsofts beslissing rondom de veilige bootcyclus dat “de controle van de eindgebruiker wordt afgenomen en in de handen van Microsoft en hardwarefabrikanten wordt geplaatst.”

[related_article id=”161452″]

Achterlijk
De Linux-gemeenschap is al enige tijd bezig om manieren te vinden die de installatie van Linux op Windows 8-toestellen eenvoudiger maakt. Zo werd geopperd om een pre-bootloader in te bouwen die op zijn beurt de Linux-distro inlaadt.

Maar Linux-vader Linus Torvalds zei dat het ‘achterlijk’ zou zijn als toegangssleutels van Microsoft in de Linux-kernel werden gestoken om dit mogelijk te maken.

Volgens Torvalds zou dit niet alleen veiligheidsrisico’s opleveren, maar zou het ook bijzonder eenvoudig zijn voor Microsoft om een Windows 8-pc met Linux buiten gevecht te stellen.

De klacht van Hispanilux behandelt min of meer dezelfde pijnpunten. Advocaat Jose Maria Lancho zei tegen Reuters dat UEFI een ‘de facto technologische gevangenis is voor bootsystemen van computers’ en voegde toe dat de functie ‘volstrekt anticoncurrentieel’ is.

Concurrentievervalsing
In een blogpost wijst de Spaanse Linuxgroep op de mogelijke manieren waarop Microsoft Europese antitrustwetten en bepalingen rondom consumentenbescherming schendt.

“Windows 8 bemoeilijkt concurrentie omdat het rivaliserende besturingssystemen verhindert om direct op te starten in hardware, terwijl de keuze voor het systeem op de hardware het resultaat is van een overeenkomst tussen hardwarefabrikanten en Microsoft, in plaats van de consument”, zegt Hispanilux.

De Europese Commissie is verplicht om elke klacht te onderzoeken die het ontvangt, en actie te ondernemen als er sprake blijkt te zijn van anticoncurrentieel gedrag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business