Nieuws

Nieuwe specificaties Windows 8 wijzen op zeveninchtablets

Een subtiele verandering in de hardwarevereisten voor Windows 8 wijst op de komst van kleinere tablets. En het maakt ook de weg vrij voor de veelbesproken e-booklezer die Microsoft zou ontwikkelen.

In de laatste Windows Certification Newsletter, een nieuwsbrief die Microsoft stuurt naar hardwarefabrikanten die Windows 8/RT-toestellen willen maken, voert Microsoft een opvallende wijziging door.

Het verlaagt de minimum schermresolutie van 1.366 x 768 pixels naar 1.024 x 768 pixels en die versoepeling treedt onmiddellijk in werking. De tekst leest als volgt:

System.Client.Tablet.Graphics.MinimumResolutie versoepeld voor Windows 8
"We veranderen de System.Client.Tablet.Graphics.MinimumResolutie vereisten om een consequente minimumresolutie te creëren van 1.024 x 768 met een diepte van 32 bits voor alle formaatverhoudingen van Windows 8-systemen.

[related_article id=”161452″]

De fysieke afmetingen van het schermpaneel moet nog steeds overeenkomen met de schermverhouding van de native resolutie. Dit impliceert niet dat we partners aanmoedigen om regelmatig een lage schermresolutie te gebruiken. In feite zien we dat consumenten de schermen omarmen met hogere resolutie die een geweldige Windows-ervaring opleveren.

We begrijpen dat partners die ontwerpen verkennen voor bepaalde markten de grotere flexibiliteit in ontwerp behulpzaam kunnen vinden”, aldus Microsoft.

Worden Windows 8-tablets goedkoop?
Vooral de laatste, wat cryptische zin is interessant. Het is geen geheim dat sommige van de meest succesvolle tablets goedkope toestellen zijn met displays van zeven en acht inch. De nieuwe resolutie zou fabrikanten de gelegenheid geven om toestellen te maken die overeenkomen met de resoluties van de iPad Mini (1.024 x 768 pixels) en de Kindle Fire HD/Google Nexus 7 (beiden 1.280 x 800 pixels).


De wijziging is een belangrijke concessie aan fabrikanten, maar levert tegelijk een belangrijk nadeel op voor gebruikers van Windows 8/RT. De lagere resolutie zou de ‘snapfunctie’ uitschakelen, waarmee twee apps uit de Windows Store tegelijk op het scherm kunnen worden weergegeven.

Surface Reader op komst
De stap zou mogelijk ook de weg vrij maken voor een eigen ebookreader die draait op Windows. Microsoft nam vorig jaar een minderheidsaandeel in Nook, de e-booklezer die in de Verenigde Staten concurreert met de Amazon Kindle.

Volgens ZDNet-collega Mary Jo Foley kondigden de twee bedrijven destijds ook een nieuwe samenwerking aan onder de naam NewCo, die in eerste instantie een Nook-app zou opleveren voor Windows 8. Maar in de overeenkomst was een veelzeggende zin opgenomen:

“Microsoft Reader. Als Microsoft een lezer maakt, mag Microsoft een interface toevoegen aan de NewCo Store in dat toestel en mag in deze lezer alle content tonen die is gekocht door klanten van de NewCo Store.”

Dat zou wellicht een e-booklezer kunnen opleveren met de merknaam Surface, die draait op een resolutie van 1.024 x 768 pixels en directe toegang tot de digitale boekenwinkel van Barnes & Noble’s, de eigenaar van Nook. Het uit de kluiten gewassen Xbox-platform zou stevig weerwerk kunnen leveren aan de Kindle-tablets van Amazon.

Het zou ook een goedkoop familielid kunnen toevoegen aan de Surface-familie, die volgens veel mensen op dit moment te duur is voor veel consumenten. Als een dergelijk toestel in de maak is, zou de lancering van Windows Blue het ideale moment zijn voor de lancering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business