Nieuws

10 magische keyboardtrucs van Blackberry 10

Kan je sneller typen op een virtueel toetsenbord van BlackBerry dan met andere touchscreentoestellen? Wel zeker en dan vooral als je deze 10 trucjes toepast.

Het razend efficiënte toetsenbord van BlackBerry-toestellen is al jaren het traditionele excuus van fans als ze de vraag krijgen waarom ze niet overstappen naar een ander soort toestel. Maar de Z10 met aanraakscherm ontdoet zich van deze troef.

Het lijkt dan misschien geen goed idee om de Z10 in huis te halen als je een fan bent van snel typen, maar BlackBerry heeft een heel arsenaal aan handige trucs ingebouwd die je het gevoel geven dat je nog steeds op een ouderwetse BlackBerry aan het wegtikken bent.


Razendsnel typen
Een van de beste mogelijkheden van het toetsenbord in BlackBerry 10 is de automatische suggestie van woorden terwijl je aan het typen bent. Een voorbeeld: als je de zin ‘ik wil morgen naar het vliegveld’ wilt typen, zul je bij de meeste virtuele toetsenborden de hele zin moeten uitschrijven.

[related_article id=”161563″]

Bij BlackBerry 10 probeert het toetsenbord telkens het volgende woord te ‘raden’ en dat pakt vaak wonderbaarlijk goed uit. Als je bijvoorbeeld ‘ik’ hebt getikt, verschijnt boven de letter W het woord wil. Als je nu de letter W naar boven veegt, zal wil automatisch in het tekstvak verschijnen.

De autosuggestie werkt het beste voor langere woorden, omdat het vaak toch sneller is om korte woorden zelf te typen. Het besturingssysteem past zich echter aan op je schrijfwijze, zodat de autosuggestie na verloop van tijd steeds beter zal worden.

Uiteraard heeft een app als Swype vergelijkbare trucjes in huis, dus het valt te bediscussiëren of dit de juiste methode is. Maar vooral in het geval van woorden van 15 letters is deze autosuggestie onverslaanbaar.


Speciale tekens direct zichtbaar
Het is vaak een kwelling om letters met speciale tekens in te toetsen op een smartphone. Eerst moet je een speciaal scherm openen en, als je pech hebt, zit de û of ö niet eens in het aanbod.

BlackBerry 10 is hier wel op voorbereid. Het enige wat je hoeft te doen, is de reguliere letter in te drukken die je van een speciaal symbool wilt voorzien. Na een kleine pauze verschijnt nu de letter in kapitalen in beeld. Veeg je nu licht omhoog en opzij, krijg je een rijtje beschikbare letters in beeld, zodat je veel minder tijd kwijt bent met het toevoegen van Franse of Duitse woorden.

Telkens als je het gewenste symbool hebt ingevoerd, gaat het toetsenbord automatisch weer terug naar de letterweergave.

Snel naar speciale symbolen
Als je dan toch uit de lijst met beschikbare symbolen wilt kiezen (denk aan backslashes en plustekens) of een telefoonnummer wilt intikken, heeft BlackBerry 10 een ander handig trucje in petto. Veeg naar beneden vanaf elke letter op het toetsenbord en de symbolen komen meteen in beeld. Doe dit nogmaals en je komt terecht in het tweede scherm met mogelijkheden.


Vreemde woorden toevoegen aan je woordenboek
De woordherkenning van BlackBerry 10 is prima in orde, maar af en toe zal het woorden tegenkomen die het niet herkent. In eerste instantie zal de autosuggestie inschakelen en het verkeerde woord invullen. Als je nu echter twee keer op Backspace drukt, zal het woord in beeld komen wat je oorspronkelijk hebt getypt.

Je ziet nu dat er een rode streep staat onder het woord, omdat het (nog) niet voorkomt in het woordenboek. Tik op het vreemde woord en kies voor de optie om het toe te voegen aan je persoonlijke woordenboek. In de opties kun je bij het menu ‘Language and Input’ en ‘Spell Check’ je persoonlijke woordenboek raadplegen.


Snel hele woorden wissen
Een snelle tip voor een heel handig weetje. Als je in BlackBerry 10 een woord wilt wissen, druk dan niet lamlendig meerdere keren op de backspacetoets, maar veeg naar links vanaf die toets en het hele woord verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Druk wel eerst een enkele keer op de backspacetoets om de functie in werking te stellen.


Gebruik de spraakassistant voor snelle berichten
Soms heb je je handen niet helemaal vrij om snel een sms of korte e-mail te sturen. De spraakassistant komt dan van pas en hij zit rechtstreeks bij het toetsenbord ingebouwd.

Houd de toets met het puntsymbool ingedrukt en de spraakassistent komt onderin in beeld (ook herkenbaar aan het microfoonsymbool). Spreek nu de gewenste tekst in en die zal (hopelijk) correct in het tekstvak verschijnen.

De spraakassistant op ons Z10-testtoestel kent helaas nog geen Nederlands, maar we hopen dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn.


Haal het toetsenbord uit beeld
Het virtuele toetsenbord op smartphones kan soms enorm in de weg zitten. Is dit het geval op een BlackBerry Z10 veeg dan met twee vingers vanaf het toetsenbord richting de onderrand van het scherm. Het toetsenbord verdwijnt nu uit beeld en laat enkele handige opties staan die je kunt gebruiken bij het opstellen van berichten.

Overigens werkt deze truc ook in omgekeerde richting. Als je het toetsenbord in beeld wilt hebben – waar je dan ook bent in het besturingssysteem – veeg dan met twee vingers vanaf de onderzijde van het scherm naar boven en je kunt beginnen te typen.

Deze truc werkt zelfs op het vergrendelingsscherm, al zien we daar niet echt het nut van in.


Automatiseer standaardformules
Woordvervanging is een oud foefje van BlackBerry-toestellen, maar is gelukkig niet vergeten in de laatste versie van het besturingssysteem.

Het principe werkt als volgt: als je een paar letters intypt, zal het systeem die automatisch omzetten in hele woorden. Bb wordt zo bijvoorbeeld BlackBerry, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om mytel automatisch je eigen telefoonnummer te laten invoeren.

Typen in meerdere talen
De autosuggestie van BlackBerry 10 is één van zijn voornaamste wapens in de strijd tegen Android, iOS en Windows Phone. Maar wist je dat je ook in meerdere talen tegelijk kunt typen? Je kunt in de opties ‘Language and input’ (taal en invoer) bij het menu ‘Tekstinvoer’ de optie ‘Invoertalen’ vinden.

Hier kun je naast het Nederlands ook populaire talen als Engels, Frans of Duits toevoegen. Tijdens het typen krijg je dan suggesties voor de verschillende talen in beeld boven de juiste letters. Je kunt tot maximaal twee extra talen inschakelen naast de standaardtaal van het besturingsssyteem.


Laat je toetsenbord weerklinken (of zwijgen)
Sommige mensen vinden het bemoedigend als ze het geluid van een toets horen als ze een letter invoeren op een telefoon. Maar anderen worden daar nu juist erg zenuwachtig van. Dit kun je gelukkig instellen in BlackBerry 10.

Ga naar Language and input (taal en invoer) en kies voor de optie On-screen keyboard (On-screen toetsenbord). Nu zie je meteen bovenaan een volumebalk die je op een stand van 0 tot 10 kunt zetten, corresponderend aan het corresponderende geluidsniveau van je toetsenbord.

Deze tips zijn gebaseerd op de Engelstalige versie van BlackBerry 10. De beschrijvingen in de optiemenu’s kan mogelijk licht afwijken van de omschrijving in de tekst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business