Nieuws

Google: tijd voor actie tegen patenttrolls en privatisering

Google gaat samen met BlackBerry en Red Hat de strijd aan om zichzelf te verdedigen tegen patenttrolls.

Google heeft samen met enkele andere zwaargewichten uit de technologiesector haar gedachten over rechtszaken over patenten op papier gezet en deze ingediend bij het U.S. Department of Justice en de U.S. Federal Trade Commission.

Samen met BlackBerry, Earthlink en Red Hat heeft Google een document van 22 pagina’s opgesteld. Hiermee willen de bedrijven aantonen dat het aantal patent-gerelateerde rechtszaken uit de hand loopt. Het gaat voornamelijk om ‘patent assertion entities’ (PAEs). Dit zijn bedrijven die het verwerven van patenten als kerntaak beschouwen.
Het aantal PAEs is verviervoudigd tegenover 2005 en neemt daardoor zo’n 62% van de patent-gerelateerde rechtszaken in.

Matthew Bye, raadsman bij Google, publiceerde in een blogpost dat het hoog tijd is om actie te ondernemen tegen patenttrolls. “Patenttrolls kosten Amerika jaarlijks zo’n 30 miljard dollar. Ze mikken hun pijlen op kleine bedrijven, belemmeren innovatie en verminderen de concurrentie. Daarnaast willen we ook focussen op een zorgwekkende trend. Sommige bedrijven dragen hun patenten namelijk over naar trollen om op die manier de concurrentie een mes onder de riem te steken.”

Google lijkt flink wat aandacht te stoppen om zichzelf te verdedigen. Vorige week publiceerde de internetgigant nog een Open Patent Non-Assertion Pledge. Hierin belooft Google dat ze niet meer naar de rechtbank zal trekken om patenten over openbronsoftware aan te vechten.

Hieronder kun je het volledige dossier nalezen dat Google, BlackBerry, Red Hat en Earthlink hebben ingediend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business