Nieuws

Flexibele, plooibare schermen komen eraan

De gebruikelijke LCD-schermen voor smartphones zouden wel eens snel vervangen kunnen worden door schermen die uit nanodeeltjes bestaan. Het grootste voordeel is dat je de schermen daardoor kunt buigen, plooien of zelfs oprollen.

Flexibele, plooibare schermen komen eraan

Een rapport van DisplaySearch voorspelt dat de markt van kleine schermen tegen 2016 zal verdubbelen en zo’n 72 miljard dollar waard kan zijn.

Lcd-schermen domineren de markt. Dit type scherm heeft achtergrondverlichting nodig en zit tussen twee glazen paneeltjes. Het scherm heeft daardoor een belangrijke bijdrage in het totaalgewicht van een smartphone, laptop of tablet. Er is al wel wat concurrentie van de lichtere OLED-schermen (Organic Light Emitting Diodes). Dit type scherm heeft geen achtergrondverlichting nodig, is helderder en levert een betere inkijkhoek en contrast.

Corning’s Gorilla Glass, een populaire keuze van smartphonefabrikanten zoals Apple, introduceert nu Willow. Dit schermtype is zo dun als een vel papier en ontzettend flexibel. Bovendien kan Willow een stuk efficiënter geproduceerd worden op een drukpersachtige manier.

Glas heeft echter zijn limieten. Het kan bijvoorbeeld niet eindeloos gebogen worden. Plastic zou dat wel kunnen maar wanneer je OLED met plastic combineert krijg je lekken.

Een andere moeilijkheid is dat alle materialen in een buigbaar scherm buigzaam moeten zijn. Dit geldt ook voor de transparante geleiders die het scherm van stroom voorzien.

Er is nog werk aan de winkel maar zodra de technologie helemaal op punt staat, zal dit een totaal nieuwe ervaring aan de gebruiker geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business