Nieuws

Tetris helpt lui oog genezen

Uit een studie van Canadese dokters blijkt dat het spelen van het populaire videospel Tetris kan bijdragen aan de behandeling van een lui oog.

Videogames kunnen wel degelijk een positief effect hebben. Dat blijkt nog maar eens uit een nieuwe studie van dokters verbonden met de Canadese McGill University. Zij ontdekten dat het spelen van Tetris een positief effect heeft op de behandeling van een lui oog.

Een lui oog, of amblyopie, is een oogaandoening die bij ongeveer een op vijftig jonge kinderen ontstaat als gevolg van een afwezige of beperkte betrokkenheid van het oog bij het zien. Ook volwassenen kunnen last hebben van de aandoening. Als het lui oog onbehandeld blijft, kan dat blijvende oogschade tot gevolg hebben.

[related_article id=”160734″]

De behandeling bestaat er meestal uit dat de patiënt een ooglapje moet dragen over het sterke oog. Zo wordt het zwakkere oog genoodzaakt om te compenseren. Maar dat ooglapje is niet echt comfortabel en moet een groot deel van de dag worden gedragen, gedurende enkele maanden. Bovendien heeft deze methode vaak geen effect bij volwassenen.

De Canadese dokters hebben ontdekt dat een uurtje Tetris per dag al een positief effect kan hebben voor de genezing bij volwassenen. Je moet dan wel een speciale bril dragen tijdens het spelen, zodat je de vallende blokjes met het ene oog ziet, en de blokjes op de bodem met het andere.

Een controlegroep speelde het spel terwijl hun sterke oog was afgedekt met een ooglapje. Na twee weken vertoonde de groep die de speciale bril droeg al meer vooruitgang dan de groep die op de traditionele manier werd behandeld. Dat resultaat werd opnieuw herhaald wanneer de controlegroep met de speciale bril werd behandeld.

Volgens dokter Robert Hess van de McGill University toont dit aan dat amblyopie een aandoening is die op beide ogen effect heeft. Door beide ogen te laten samenwerken, leert het luie oog opnieuw hoe het moet zien. De dokters willen nu onderzoeken of deze nieuwe methode ook effectief kan zijn bij de behandeling van kinderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business