Goed nieuws voor ontwikkelaars. De nodige tools voor Google Glass zijn beschikbaar. De internetgigant heeft - in stilte weliswaar - haar op Android gebaseerde kernelcode vrijgegeven.


Klaar om apps te ontwikkelen voor Google Glass? Dat kan. Google heeft zaterdag 27 april zonder veel toeters en bellen de op Android gebaseerde kernelcode vrijgegeven.

De allerlaatste testversie is beschikbaar als Linux tarball, een gecomprimeerd archiefbestand. Zoals elk op Linux gebaseerd besturingssysteem is de Google Glass kernel gelicenseerd onder GPLv2.


[related_article id=”158901″]

Google had eerder al enkele technische details vrijgegeven over de Google Glass hardware. De eerste exemplaren van Google Glass zullen bijvoorbeeld 16 GB opslagruime hebben. Zo’n 4 GB is gereserveerd voor het besturingssysteem en de drivers, de overige 12 GB is beschikbaar voor de gebruiker. De persoonlijke opslagruimte kan gesynchroniseerd worden met Google Drive. Standaard zal Glass automatisch locatiegegevens, foto’s en videofragmenten uploaden naar Goolge+.

De 5-megapixel camera is goed voor  kwalitatieve foto’s en videofragmenten in 720p. Voor de audio heeft Google niet voor een hoofdtelefoon gekozen maar voor beenbegeleiding. Dat wil zeggen dat audio via vibraties rechtstreeks naar de schedel gestuurd wordt. Glass is ook uitgerust met 802.11 b/g wifi en bluetooth. Google laat 802.11 n achterwege om de batterijduur te kunnen optrekken tot 24 uur.

Hackers hebben alvast ontdekt dat Google een OMAP 4430 processor gebruikt. Deze dual-core ARM Cortex A9 processor draait op 1 of 1,2 Ghz en ondersteunt 1 GB RAM. Zo’n 340 MB is gereserveerd voor het besturingssysteem en de drivers.

Deze specificaties in combinatie met de code geven ontwikkelaars (en hackers) alles wat ze nodig hebben om programma’s te schrijven voor Glass. In principe kunnen ook de eerste Google Glass-klonen nu eenvoudig gemaakt worden.