Nieuws

Sabam eist 30 miljoen euro van Belgacom, Telenet en Voo

Sabam sleept de Belgische internetproviders voor de rechter en eist dat ze voor 30 miljoen aan auteursrechten betalen.

Auteursrechtenorganisatie Sabam sleept internetproviders Belgacom, Telenet en Voo voor de rechtbank van eerste aanleg, in de hoop om 30 miljoen euro aan auteursrechten te kunnen innen. Dat meldt Data News.

Er zijn al langer spanningen tussen beide partijen, omdat de operatoren weigeren om 3,4 procent van de prijs voor een breedbandabonnement te betalen aan Sabam, ter compensatie van de auteurs.

[related_article id=”158455″]

Volgens Christophe Depreter, algemeen directeur van Sabam, is de vraag voor een bijdrage van de providers legitiem. Op die manier kunnen de leden van de organisatie vergoed worden voor de openbare en collectieve verspreiding van hun beschermde werken op het internet.

De operatoren zijn het daar niet mee eens: “Als je ons auteursrechten laat betalen, enkel en alleen omdat we data van punt a naar punt b brengen, kan je al even goed geld vragen aan Bpost voor het bezorgen van boeken in gefrankeerde enveloppes.”

Sabam had het voorstel van 3,4 procent in juni 2012 al eens voorgelegd aan de controledienst van de FOD Economie, maar zonder succes. De auteursrechtenorganisatie neemt daarom verdere juridische maatregelen tegen de internetproviders, in de hoop om op die manier 30 miljoen euro aan auteursrechten te kunnen recupereren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business