Nieuws

Opgetogen BlackBerry lanceert goedkope toetsenbordtelefoon

BlackBerry introduceert dinsdag de Q5, een budgetsmartphone met toetsenbord, die misschien wel het belangrijkste toestel is dat het dit jaar zal lanceren.

Tijdens BlackBerry Live 2013, zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars, presenteerde topman Thorsen Heins de Q5, een meer betaalbare smartphone met toetsenbord en touchscreen, dat draait op het nieuwe BlackBerry 10.


Het is het tweede toetsenbordmodel dat de Canadese fabrikant dit jaar lanceert, nadat het vorige maand begon met het uitleveren van de Q10.

Beide toestellen draaien op BlackBerry 10.1, een update van het besturingssysteem, die onder meer een HDR-modus toevoegt aan de camera van touchscreenmodel Z10 en verbeteringen doorvoert aan de BlackBerry Hub, de universele inbox van BlackBerry 10.

[related_article id=”161563″]

BlackBerry meldt dat de Z10 deze update vanaf deze week zal ontvangen, waarna zij in staat zullen zijn om Skype te installeren.

BlackBerry strijdbaar
Thorsten Heins maakte tijdens zijn keynotepresentatie vol zelfvertrouwen duidelijk dat BlackBerry na een moeilijke periode weer ‘terug in de race is.’ Hij maakte onder meer bekend dat het afgelopen financiële kwartaal met zwarte cijfers is afgesloten en zei dat appwinkel BlackBerry World inmiddels 120.000 apps kent. Dat is een stijging van 50.000 vergeleken met de lancering van BlackBerry 10 aan het begin van dit jaar.

“Iemand zei me vorig jaar dat dit onze laatste jaarlijkse conventie zou zijn. Het is niet makkelijk geweest en we hebben nog veel werk te doen, maar we hebben weer vaste grond onder de voeten”, aldus Heins.

Opvallend genoeg besteedde de directeur maar een kort moment aan de lancering van de Q5, dat een kleiner 3,1-inch aanraakscherm combineert met een fysiek QWERTY-toetsenbord. Hij vertelde hooguit dat de Q5 zal draaien op BlackBerry 10.1 en dat het toestel tegen de zomer in vier kleuren beschikbaar zal zijn voor een selecte groep landen.

Hij praatte een stuk langer over BlackBerry’s experimenten met de integratie van BlackBerry 10 in luxeauto’s en BlackBerry Messenger, dat tegen de zomer zijn opwachting zal maken op Android en iOS. 


Maar dit toestel (zie specificities hierboven) zou wel eens belangrijker kunnen zijn voor zijn succes dan touchscreenmodel Z10 en de duurdere Q10, het eerste topmodel met toetsenbord en BlackBerry 10.

Q5: de frontsoldaat van de smartphonemarkt
Mede dankzij de populariteit van goedkope modellen die draaien op oudere versies van BlackBerry OS heeft het Canadese bedrijf de afgelopen jaren het hoofd boven water gehouden in de consumentenmarkt.

“BlackBerry 7 is nog altijd erg succesvol op verschillende markten. We weten dit allemaal, zoals in de Asian Pacific-regio, EMEA (Europa/Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika”, zei Heins onlangs tijdens een telefoongesprek met Seeking Alpha.

De directeur illustreerde dit dinsdag nog maar eens tijdens de vragensessie, toen hij stelde dat het bedrijf in Venezuela een marktaandeel heeft van 78 procent.

Android en Asha
Toetsenbordtelefoons doen het dus goed in opkomende landen, maar BlackBerry heeft ook hier felle concurrentie te duchten van goedkope Androidtoestellen van Samsung en Nokia’s Asha-lijn.

Vooral laatstgenoemde zou een hap kunnen nemen uit BlackBerry’s marktaandeel, zoals met de recente lancering van een model met toegewijde Facebook-/WhatsApp-knop.

Topmodellen als de BlackBerry Q10, de Lumia 825 en de Samsung Galaxy S4 zijn belangrijk voor het imago van het bedrijf, maar een groot deel van de bevolking kan dit soort dure toestellen niet betalen.


De strijd aan de onderkant van de markt zal net zo bloedig zijn als die in het bovensegment en een model als deze BlackBerry Q5 speelt daar een doorslaggevende rol in.

BlackBerry heeft nog niet bekend gemaakt wat het zal vragen voor de Q5. Zodra we horen wanneer en voor welke prijs dit model in de Benelux beschikbaar is, zullen we dit toestel aan een scherpe blik onderwerpen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business