Nieuws

Microsoft start verkoop Surface Pro op 30 mei

Microsofts tabletcomputer Surface Pro komt eind deze maand in de winkels te liggen. Deze heeft een traditionele x86-computerprocessor in plaats van een ARM-chip zoals zijn voorganger de Surface RT.

De Surface is Microsofts eigen tabletcomputer. In februari al bracht het bedrijf de Surface RT uit met Windows RT. Nu is er ook een tabletcomputer met een volwaardige Windows 8 aan boord en een Core i5-processor, zodat je er ook traditionele Windows-software op kan draaien.

Het toestel zonder accessoires zal 879 euro kosten in de uitvoering met 64 GB opslag. Als je dat omrekent naar de gigabytes die je computer echt kan zien, dan kom je op 59,6. Reken erbij dat het besturingssysteem nog eens met minstens 18 GB aan de haal gaat. Een betere optie is om voor de versie met 128 GB te kiezen, zodat er naast het besturingssysteem meer ruimte overblijft. Daarvoor betaal je wel 979 euro.

[related_article id=”161452″]

In de Surface zitten een paar leukigheden. Een ervan is de oplader. Die heeft ook een USB-poort zodat je ook je telefoon rechtstreeks aan het lichtnet kan opladen terwijl je Surface laadt. De Surface heeft ook een USB3.0-poort. Dat is handig voor als je snel en veel bestanden wil versassen.

De Surface wordt standaard ook met een pennetje geleverd waarmee je handgeschreven notities kan maken. Het pennetje en het scherm zijn drukgevoelig zodat je dikke en dunne lijnen kan tekenen.

Wat niet inbegrepen is, is een toetsenbord. Daarvoor betaal je 129 euro meer voor een echt fysiek toetsenbord dat ook als deksel dient. Een Touch Cover, een aanraakgevoelige mat die als toetsenbord dient, kost 119 euro.

Volgens Microsoft doet de Surface Pro zo’n 4 uur met zijn batterij. De Surface RT was voorzien voor 8 uur. Nochtans heeft de Surface Pro met een batterij van 42 wattuur meer energie aan boord dan de RT.

Het kortere batterijleven mag je gerust op de processor steken. De Core i5 wordt een flink pak warmer en heeft ook een ventilator nodig. Dat verklaart ook meteen waarom de Surface Pro zo’n dikke tablet is (1,37 centimeter volgens onze schuifpasser): over heel de lengte van de rand is een verluchtingsrooster voorzien.

De Surface Pro weegt samen met zijn Touch Cover 1,120 kilogram. Dat is behoorlijk zwaar, maar wat wil je met zulke joekels van batterijen. (De 11 inch Macbook Air moet het bijvoorbeeld stellen met 7 wattuur minder).

We gaan met ZDNet de Surface Pro grondig testen. De voorganger, de Surface RT hebben we in februari al eens op de korrel genomen. Voor 30 mei lees je meer.

byodmicrosoftmobielnieuwewerkennieuwssurfacesurface prosurface rttabletWindowswindows 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN