Nieuws

Ethernet viert 40-jarig bestaan

Het ethernet, de basis van alles wat we doen op het wereldwijde web, bestaat deze woensdag veertig jaar. "Ethernet is de loodgieterij van het internet", zegt uitvinder Robert M. Metcalfe.

De officiële verjaardag van de kabeltechnologie met de vreemdsoortige uitstulpingen is wat lukraak gekozen. Metcalfe, die destijds werkzaam was bij het legendarische Xerox PARC-lab, werd gevraagd een manier te vinden om wat computers en een printer met elkaar te verbinden en hij koos 22 mei achteraf als geboortedatum toen de marketingafdeling hem daar om vroeg.

Zijn methode, die hij vereeuwigde in de hierboven getoonde memo uit 1973, was de voorbode van een studie over datapakketjes die hij in 1973 publiceerde.

Het was niet de eerste of de laatste methode voor de aanleg van computerneterken, maar het is wel de technologie die alle andere alternatieven heeft overleefd.

“De technologie rondom ethernet is extreem divers en heeft weinig te maken met wat destijds is verschenen. Het goede nieuws is dat ze het nog steeds Ethernet noemen, en dat is mijn woord”, zei Metcalfe tien jaar geleden tijdens de dertigste verjaardag tegen Cnet.

Nadat Metcalfe zijn theorie publiceerde, duurde het nog een paar jaar voor de eerste bekabeling ook daadwerkelijk werd gelegd. PARC bouwde het eerste netwerk in 1976 en in 1980 kwam ethernet op de markt.

Snelheidsrecords
Vervolgens groeide het in korte tijd uit tot de meest dominante technologie voor LAN-netwerken, waarbij opeenvolgende generaties snelheidsrecord na snelheidsrecord braken. Vandaag de dag zijn al snelheden van 100 gigabit mogelijk en er lijkt nog geen einde te komen aan de mogelijke acceleratie.

“Ethernet staat hoog op de ranglijst van alle technologieën die invloed hebben op het dagelijkse leven over de hele wereld”, schrijft de standaardenorganisatie IEEE op zijn website.

“Datacenternetwerken, pc’s, laptops, tablets, smartphones en nu het smart grid, persoonlijke medische toestellen, het Internet der Dingen, verbonden auto’s en meer. Ethernet beïnvloedt ze allemaal op de één of andere manier.

Magisch
Metcalfe baseerde de naam voor de netwerkverbinding op de ether, een onzichtbare stof waarvan wetenschappers eeuwenlang geloofden dat die verantwoordelijk was voor de verplaatsing van licht en elektromagnetische straling. Einstein ontkrachte die theorie later met zijn relativiteitstheorieën. Er is weinig onzichtbaars aan de bekabeling, maar toch heeft het na al die jaren nog altijd iets magisch.

Ter ere van het jubileum trok Metcalfe woensdag naar Reddit, waar hij een Ask Me Anything-sessie deed voor de gebruikers. De uitvinder vertelde hier wat zijn favoriete kleur ethernetkabel is en hoe hij denkt over het internet van vandaag. 

ethernetgeschiedenisinternetjubileumlanmetcalfenetwerknieuwstechnologie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals